(UPDATE) Majoritatea PSRM-„Șor” a votat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Hotărârea a fost susținută de 56 de deputați.

Știrea inițială!

Deputații din majoritatea parlamentară PSRM-„Șor” au propus numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Proiectul este prezentat în aceste clipe în plenul Parlamentului.

Boris Lupașcu este avocat și fost şef de secţie din cadrul Procuraturii Generale. În anul 2019 acesta a candidat pentru funcția de procuror general interimar.

Amintim că Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Deputații PSRM-„Șor” au anunțat că nu recunosc avizul CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele dizolvării Parlamentului și au exprimat votul de neîncredere magistraților Înaltei Curți – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

Totuși, Legea cu privire la Curtea Constituțională descrie procedurile de ridicare a imunității și demisiei judecătorului CCM. Astfel, controlul asupra semnalelor de încălcare a jurământului sau a obligaţiunilor funcţionale (aceste acuzații stau la baza Declarației PSRM-„”Șor - nota red.) de către judecători se efectuează de un complet din 2 judecători, numiţi prin dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale.

Detalii: DOC // Vot de dragul votului. Deputații PSRM-„Șor” s-au răzbunat pe judecătorii CCM și au adoptat o declarație politică fără efect juridic

Citiți și: Reacția CCM la răzbunarea PSRM-„Șor”: O Declarație care produce doar efecte politice, nu și juridice

La fel, deputații PSRM-„Șor” au votat și anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Înaltei Curți.

Detalii: Răzbunarea PSRM-„Șor”. Deputații anulează hotărârea Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecător la CCM

De precizat că hotărârile respective au fost criticate de mai mulți experți în drept constituțional, inclusiv fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase, potrivit cărui acțiunile PSRM-„Șor” reprezintă un atac asupra judecătorilor constituționali, acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept.

Detalii: Agramatismul juridic al PSRM-„Șor” // Alexandru Tănase, despre Declarația anti-CCM și revocarea Domnicăi Manole