Deputatul PAS, Radu Marian, este de părerea că ultimele acțiuni ale PSRM care și-a permis în mod direct să atace Curtea Constituțională, adoptând o declarație de caracterul captiv al CCM și anulând hotărârea din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită în calitate de judecător al Înaltei Curți, poate fi catalogată drept tentativă de uzurpare a puterii.

Comentând ultimele decizii din Parlament, Marian a scris că astfel de hotărâri nu produc efecte juridice.

Încă o fantasmagorie juridică de la PSRM. Aceștia vor sa anuleze hotărârea prin care au numit-o pe Domnica Manole în calitate de judecător constituțional. Este o altă decizie care nu produce efect juridic de încetare a mandatului judecătorului de la Curtea Constituțională. Aceștia sunt inamovibili și unica metodă prin care aceștia pot fi demiși este fie din proprie inițiativă, sau printr-o hotărâre a  Curții Constituționale”, a menționat el.

Potrivit lui Marian, hotărârea respectivă poate servi ca dovadă a faptului că PSRM uzurpează puterea.

Putem bine-mersi să mergem la Curtea Constituțională să cerem scoaterea PSRM în afara legii”, a punctat el.

Amintim că Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Deputații PSRM-„Șor” au anunțat că nu recunosc avizul CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele dizolvării Parlamentului și au exprimat votul de neîncredere magistraților Înaltei Curți – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

Totuși, Legea cu privire la Curtea Constituțională descrie procedurile de ridicare a imunității și demisiei judecătorului CCM. Astfel, controlul asupra semnalelor de încălcare a jurământului sau a obligaţiunilor funcţionale (aceste acuzații stau la baza Declarației PSRM-„”Șor - nota red.) de către judecători se efectuează de un complet din 2 judecători, numiţi prin dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale.

Detalii: DOC // Vot de dragul votului. Deputații PSRM-„Șor” s-au răzbunat pe judecătorii CCM și au adoptat o declarație politică fără efect juridic

Citiți și: Reacția CCM la răzbunarea PSRM-„Șor”: O Declarație care produce doar efecte politice, nu și juridice

La fel, deputații PSRM-„Șor” au votat și anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Înaltei Curți.

Detalii: Răzbunarea PSRM-„Șor”. Deputații anulează hotărârea Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecător la CCM