Socialiștii propun crearea Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea proiectelor de lege privind reforma constituțională. Proiectul de hotărâre cu privire la constituirea unei asemenea comisiei a fost înregistrat recent în Secretariatul Parlamentului.

Statul are nevoie de o revizuire a legislației în domeniul constituțional. Posibil să venim și cu un proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova”, a declarat socialistul Vasile Bolea, unul din autorii proiectului.

Potrivit proiectului, reforma constituțională va urmări modificări la legislație ce urmează să „înlăture blocajele politice” în relațiile dintre Președinte – Guvern – Parlament, dar și să combată traseismul politic. De asemenea, comisia ar putea examina și inițiativele lansate anterior de Dodon cu privire la reducerea numărului de deputați și trecerea la forma de guvernare prezidențială.

Comisia parlamentară urmează să se consulte cu experții în drept constituțional, mediul academic, alte instituții. Din comisie vor face parte 15 deputați.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a criticat inițiativa respectivă: „O chestiune îngrijorătoare este o decizie care are menirea să bulverseze situația social-politică din Republica Moldova. Condamnăm acestă decizie”.