Curtea Constituțională anunță că la data de 28 aprilie, magistrații CCM vor examina sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu (PUN) și Sergiu Litvinenco (PAS) privind constituționalitatea instituirii stării de urgență.

„Miercuri, 28 aprilie 2021, cu începere de la ora 13:00, va avea loc ședința Curții Constituționale referitoare la sesizările privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă nr. 43 din 30 martie 2021 și a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021”, se arată în anunțul publicat de reprezentanții Curții.

Ulterior, după pronunțarea hotărârii, Președintele Curții, doamna Domnica Manole va susține un briefing.

Amintim că deputatul Parlamentului și liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a sesizat Curtea Constituțională privind legalitatea hotărârii Legislativului cu referire la instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul al R.Moldova în perioada 1 aprilie - 30 mai 2021.

Potrivit parlamentarului, Guvernul demisionar nu avea dreptul să înainteze Parlamentului propunerea privind instituirea stării de urgență, iar deputații nu puteau veni cu propriul proiect de hotărâre, motiv pentru care au fost încălcate mai multe articole ale Constituției R.Moldova.

Detalii: (DOC) Instituirea „stării de urgență”, atacată la Curtea Constituțională // Octavian Țîcu contestă legalitatea hotărârii Parlamentului

Ulterior, și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Înalta Curte pe acest subiect.