Maia Sandu a avut o întrevedere astăzi cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Sandu declară într-o postare pe pagina sa de Facebook că în cadrul dialogului a reiterat prioritatea principală în mandatul său de președinte al Republicii Moldova - reformarea veritabilă a justiției și combaterea corupției.

„Am discutat etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea acestei priorități, dar și rolul important al expertizei Comisiei în definitivarea reformelor în domeniu. Am apreciat în acest sens contribuția experților din cadrul Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției sub auspiciul Secretarului General al CoE, care este esențială pentru succesul reformei pe care o promovez”, notează Sandu.

Aceasta mai afirmă că i-a mulțumit lui Buquicchio „pentru deschiderea cu care Comisia de la Veneția a reacționat mereu la solicitările de opinii legate de funcționarea statului de drept în țara noastră - dar și pentru implicarea sa personală în încurajarea schimbărilor în justiția din Republica Moldova”.

Tot astăzi, Președintele R.Moldova Maia Sandu a avut o discuție cu Hendrik Daems, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Detalii: Situația politică din R. Moldova, discutată de Maia Sandu cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

În discuția cu Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, și echipa sa de la Strasbourg, președintele R.Moldova a abordat subiectul situației din R.Moldova, despre pașii următori pentru depășirea crizei politice după decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, precum și subiectul drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Detalii: Drepturile omului în Transnistria, subiect abordat de Maia Sandu la întânirea cu Secretarul General al Consiliului Europei

La fel, președintele a participat la sediul Consiliului Europei la lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, în prezența secretarului general al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić.

Detalii: La Strasbourg a fost lansat Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2021-2024. Ce prevede acesta

Amintim că, Maia Sandu efectuează astăzi, 19 aprilie, o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg. Președintele urmează să mai aibă întrevederi cu Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, dl Robert Spano, Comisarul pentru Drepturile Omului, dna Dunja Mijatovic, Președintele Comisiei de la Veneția, dl Gianni Buquicchio, și Viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a CoE, dl Carlo Monticelli.

CALM și Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei își vor consolida colaborarea