Moldovenii au mai aşteptări de la formaţiunile politice care, în ultima perioadă, și-au discreditat imaginea: mai multă atenție oamenilor, locuri de muncă bine plătite și majorarea salariilor și pensiilor, potrivit sondajului realizat de compania de cercetare socio-politică „Intellect-Group”.

Astfel, 93% din respondență consideră că în societate ar trebui să aibă loc o discuție serioasă despre modul în care se face politică și despre reforma în politică. În același timp, peste 70% s-au arătat interesați față de aceste subiecte. Cele mai importante schimbări pe care le așteaptă populația de la politicieni sunt: să acorde mai multă atenție oamenilor (23%); să ofere locuri de muncă mai bine  plătite (21%); salarii, pensii mai mari (17%).

Totodată, oamenii așteaptă schimbări majore ale sistemului electoral și politic din Republica Moldova. Peste 90% din cei intervievați au declarat că doresc micșorarea numărului de partide politice și de deputați în Parlament, iar 78% optează pentru un sistem uninominal la alegerile parlamentare.

64% s-au pronunțat în favoarea unui sistem electoral mixt. Aproape jumătate din numărul total de respondenți se pronunță în favoarea introducerii votului electronic, iar peste o treime – pentru votul prin corespondență. 58% dintre respondenți sunt de părere că votul uninominal ar oferi condiții egale pentru toți.

În ce privește ultima inițiativă a lui Igor Dodon, cea de modificare a Constituției, ca să aibă mai multe posibilități de a dizolva Parlamentul, părerile oamenilor sunt împărțite. Astfel, 36,5% consideră că prin această inițiativă Igor Dodon vrea să dea jos o putere coruptă, în timp ce o treime sunt de părere că Președintele vrea să obțină astfel întreaga putere în stat, iar 21% cred că Rusia va controla în acest fel Republica Moldova. Este de menționat că cercetările pe teren au fost realizate înainte de anunțul oficial al lui Igor Dodon privind intenția de modificare a Constituției.

La sondaj au participat peste 1.300 de respondenți din 35 de regiuni geografice. Interviurile au fost realizate la domiciliu, în perioada 10-20 februarie. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/- 2,7%.