Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție cu Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, și echipa sa de la Strasbourg. În cadrul discuției a fost abordat subiectul situației din R.Moldova, despre pașii următori pentru depășirea crizei politice după decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, precum și despre eforturile autorităților de a combate efectele crizei pandemice din Moldova.

Președintele i-a relatat Secretarului General viziunile pentru țară și prioritățile mandatului său prezidențial în materie de stat de drept, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului.
„Doamna Secretar General Burić m-a asigurat de sprijinul ei pentru eforturile noastre anticorupție, subliniind că acest flagel afectează în continuare multe state din lume. Lupta cu acest fenomen este esențială, chiar dacă rezultatele acestei lupte nu vor fi observate imediat”, susține președintele. 
A fost pus în discuție și subiectul drepturilor omului în regiunea transnistreană. „Am discutat în cadrul întrevederii și despre situația drepturilor omului în regiunea transnistreană și cum am putea conlucra pentru a ajuta oamenii drepturile cărora nu sunt respectate”.
 
Totodată, Președintele R.Moldova i-a mulțumit Marijei Burić pentru sprijinul susținut, timp de 26 de ani, al Consiliului Europei și al instituțiilor CoE pentru transformările democratice din Republica Moldova.
 
Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești sunt deschise să continue colaborarea cu Grupul de lucru ad-hoc de experți de nivel înalt în domeniul justiției pe lângă Secretarul General al Consiliul Europei, constituit în februarie 2020 pentru a sprijini eforturile de reformare a justiției din Moldova.
„Contăm pe contribuția experților din cadrul acestui grup pentru a pregăti și realiza o reformă veritabilă a justiției în țara noastră”, a conchis Sandu. 
 
Tot astăzi, Președintele R.Moldova Maia Sandu a avut o discuție cu Hendrik Daems, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Detalii: Situația politică din R. Moldova, discutată de Maia Sandu cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

La fel, președintele a participat la sediul Consiliului Europei la lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, în prezența secretarului general al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić.

Amintim că, Maia Sandu efectuează astăzi, 19 aprilie, o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg. Președintele urmează să mai aibă întrevederi cu Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, dl Robert Spano, Comisarul pentru Drepturile Omului, dna Dunja Mijatovic, Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, dl Leendert Verbeek, Președintele Comisiei de la Veneția, dl Gianni Buquicchio, și Viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a CoE, dl Carlo Monticelli.