Atașatul militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea, a participat alături de administrația separatistă din Transnistria la depunerea de flori la „Memorialul gloriei militare” de la Dubăsari.

Menționăm că atașatul militar are statut de diplomat în cadrul ambasadei Federației Ruse. Din aceste considerente, participarea lui la anumite manifestări organizate de separatiști dovedeşte, implicit, că Rusia susține deschis regimul neconstituțional din stânga Nistrului.  

„Anume pe 2 martie, 25 de ani în urmă, Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite. E oare o coincidență intrarea în ONU și începerea războiului împotriva propriului popor?”, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a mai adăugat că Transnistria respectă inițiativa lui președintelui Igor Dodon de a găsi un compromis în reglementare.  

La ceremonia de depunere a florilor la memorial a mai participat și primul lider al Transnistriei, Igor Smirnov,"scos de la naftalină" de Krasnoselski.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, va cere instituțiilor de rigoare declararea lui Igor Dovbnea persona non grata.

„Încă o data, Federația Rusa, prin reprezentanții săi, sfidează Republica Moldova și scuipă pe memoria martirilor noștri. Astfel, atașatul militar al Federației Ruse a mers în Transnistria și a depus flori la monumentul cazacilor care, în 1992 au ucis sute de tineri basarabeni. Cer MAEIE și MA să-l declare persona non grata pe atașatul rus. Dacă vom tolera la nesfârșit obrazniciile reprezentanților Federației Ruse, sa nu ne miram ca într-o buna zi vom deveni din nou robii lor”, a scris Anatol Șalaru pe Facebook.

Nu este prima dată când atașatul militar al Rusiei demonstrează deschis susținerea regimului neconstituțional din stânga Nistrului. În special, Dovbnea este implicat direct în exercițiile comune ale GOTR și ale așa-numitor forțe armate ale Transnistriei care au avut loc în toamna anului 2016.

Atașatul militar al Federației Ruse, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat la Ministerul Apărării, în luna noiembrie 2016 unde i s-a solicitat să se abțină de la participarea la orice fel de activități realizate de Tiraspol și GOTR. În cazul în care atașatul va participa în continuare la exercițiile GOTR, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.

Şeful Direcţiei generale politici de apărare şi planificare a apărării (DGPAPA) a avut pe 11 noiembrie 2016 o întrevedere cu ataşatul militar şi aero al Federaţiei Ruse acreditat pentru Republica Moldova, colonelul Igor Dovbnea, la sediul Ministerul Apărării.  

Şeful DGPAPA a prezentat îngrijorările conducerii Ministerului Apărării privind atitudinea neglijentă şi indiferentă a oficialului militar rus faţă de solicitările şi nemulţumirile prezentate în cadrul convocărilor desfăşurate anterior - desfăşurarea ilegală în raioanele de est ale Republicii Moldova, a exerciţiilor şi competiţiilor comune ale aşa-numitelor forţe speciale transnistrene și unităților Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). 

Totodată, colonelul Harea a reiterat solicitarea Ministerului Apărării pentru reprezentanţii oficiului Ataşatului militar şi aero al Federaţiei Ruse de a se abţine de la participare în cadrul activităţilor organizate de către aşa-numita conducere de la Tiraspol, în comun cu GOTR. 

Colonelul Harea a declarat că, în aceste condiţii, continuarea relaţiilor în maniera respectivă este în detrimentul cooperării bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. 

Şeful DGPAPA a menționat că Ministerul Apărării a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene despre această situaţie, solicitând sesizarea Ambasadei Federaţiei Ruse vizavi de atitudinea neglijentă a oficialului militar rus. În cazul continuării unor astfel de acţiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.