Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice. Documentul prevede acordarea compensațiilor pentru tarifele la energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice – persoanele fizice – care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, pentru două luni – aprilie și mai, perioada acțiunii stării de urgență.

Suma compensată ar urma să constituie 428 de lei – câte 214 de lei pe lună, pentru fiecare gospodărie casnică. Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică, se arată în nota informativă la proiect.

Autorii proiectului, deputații socialiști, susțin că documentul a fost elaborat în calitate de măsură socială pentru populație în contextul instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie – 31 mai 2021.

Inițiativa a fost criticată de mai mulți deputați din opoziție. Potrivit lor, în R.Moldova locuiesc multe persoane care au venituri de zeci de mii de lei, inclusiv parlamentari, care nu au nevoie de aceste compensații. În acest sens, opoziția a propus ca de acești bani să beneficieze cei cu venituri modeste.

De ce cetățenii R.Moldova trebuie să ne achite nouă cheltuielile la electricitate?”, a întrebat deputatul Dan Perciun.

Este o sfidare a bunului simț... Luați bani de la săraci și dați la bogați”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Nimeni din această sală nu are nevoie de aceste compensații... Violați bugetul și banul cetățeanului”, a continuat parlamentarul Dumitru Alaiba.

Supus votului, proiectul a fost susținut de majoritatea PSRM-„Șor”. Documentul urmează a fi votat și în lectura a doua.