Aflat în cădere liberă în sondaje și cu perspectiva pierderii libertății din cauza actelor de corupție săvârșite, Igor Dodon, în disperare, a reactivat o sperietoare de care face uz de fiecare dată când simte cum este bătut încă un cui în sicriul său politic, ultimul în cazul de față. În cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, Dodon a spus că R. Moldova riscă să fie implicată într-un război regional, dacă Maia Sandu va obține control asupra Parlamentului.

Dodon a spus următoarele: „Instituția prezidențială a trecut sub controlul extern și este pericol mare. În regiune poate izbucni un conflict mare. Vedeți ce se întâmplă în Ucraina. Mă tem să nu ne atragă Maia Sandu în război regional. Când fac aceste declarații, le fac cu cunoștință de cauză. Unica ce o oprește pe Maia Sandu să nu facă ceea ce vrea să facă Zeleneski, este că nu are control asupra Parlamentului și Guvernului. Noi am putea dezgheța conflictele regionale sub dictatura unor experți externi”.

Acest fake news a fost folosit de Igor Dodon și în campaniile anterioare. Astfel, în ultima zi de campanie electorală, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, simțind înfrângerea care urma, Dodon încerca să sperie moldovenii cu începerea unui război civil în caz că Maia Sandu va fi aleasă președinte. 

Citiți și: Un nou fake news marca Dodon: Minte că Maia Sandu vrea să interzică folosirea limbii ruse în biserică

Tot atunci, Dodon a demarat o amplă campanie de dezinformare în baza acestui narativ fals. Oamenii lui au umplut căsuțele poștale ale cetățenilor cu materiale mincinoase în care se spunea că Sandu este dirijată de actori străini care urmăresc provocarea unui război în Transnistria. Aceasta deși în cei patru ani de mandat Dodon s-a comportat ca un reprezentat al intereselor separatiștilor de la Tiraspol, ci nu ca un șef de stat. El a avut circa 9 întrevederi cu liderul separatist Vadim Krasnosleski, a neglijat problemele reale de pe agenda dosarului transnistrean, nu a îndrăznit să ceară retragerea trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană și a admis ca Tiraspolul, la ordinile Moscovei, să sfideze în mod constant autoritățile constituționale de la Chișinău și să amenințe securitatea malului drept al Nistrului.

Totul despre prestația rușinoasă a „președintelui Dodon” în raport cu administrația separatistă de la Tiraspol, citiți în acest material: Dodon face lobby pentru separatiștii de la Tiraspol

Nu este secret pentru nimeni că Igor Dodon, în fiecare campanie electorală sau moment critic în cariera sa politică, își inventează un dușman fals pentru a inocula cetățenilor existența unor pericole, pe care doar el pretinde că le poate înlătura.