Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste în cadrul celui de-al XXV-lea Congres al organizației, desfășurat în perioada 2-4 martie 2016 în Cartagena, Columbia.

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc se alătură astfel Prezidiului Internaționalei Socialiste, aflat sub conducerea lui George Papandreou, președintele Internaționalei Socialiste, și Luis Ayala, secretarul general al Internaționalei Socialiste, ale căror mandate au fost, de asemenea, reînnoite pentru următorii 4 ani. Partidul Democrat din Moldova este unul dintre cele mai bine cotate partide de stânga din spațiul ex-sovietic, fiind unul dintre puținele partide de stânga din Europa aflate la guvernare.

PDM este reprezentat zilele acestea la Congresul Internaționalei Socialiste din Columbia de o delegație formată din Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și Vladimir Cebotari, membru PDM și ministru al Justiției.

Delegația Partidului Democrat din Moldova a avut, în marja Congresului Internaționalei Socialiste, o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai partidelor social-democrate din Belgia, România, Finlanda, Israel, Ungaria, Azerbaijan și Panama. În cadrul întâlnirilor au fost discutate atât evoluțiile politice din Republica Moldova și statele interlocutorilor, cât și aspecte privind eforturile de menținere a păcii și stabilității în plan local, regional și mondial.

Congresul Internaționalei Socialiste este găzduit de Partidul Liberal din Columbia, sub tematica “Pentru o lume în pace, solidaritate și egalitate.” Lucrările Congresului au fost deschise de Luis Ayala, Secretar General al Internaționalei Socialiste, Horacio Serpa, Co-Președinte al Partidului Liberal din Columbia și George Papandreou, Președintele Internaționalei Socialiste. Invitatul de onoare al evenimentului a fost Excelența Sa, Juan Manuel Santos, Președintele Republicii Columbia și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2016. Acesta din urmă a subliniat, în discursul său, tematici legate de eforturile de menținere a păcii în Columbia și în lume, nevoia respectării drepturilor individuale și colective, importanța solidarității și a egalității de șanse.

Partidul Democrat din Moldova este membru al Internaționalei Socialiste din anul 2012. Internaționala Socialistă este organizația mondială a partidelor social-democrate, socialiste și muncitorești, reunind 153 astfel de organizații politice din întreaga lume. Internaționala Socialistă există în forma actuală din anul 1951, când a fost restabilită cu ocazia Congresului de la Frankfurt.

Sursa: pdm.md