Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă că în toată perioadă cât Curtea Constituțională a examinat sesizarea privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului s-a abținut de la comentarii și luare de poziții, însă după pronunțarea deciziei de ieri, acesta susține că „acrobațiile cu care au venit dodoniștii în toată această perioadă sunt supte din deget”, deoarece Curtea Constituțională sau Comisia de la Veneția nu a spus/scris undeva că „dacă există majoritate parlamentară, Parlamentul nu poate fi dizolvat”. „Este o interpretare proprie și eronată”, a socialiștilor și a „acoliților lor, porecliți – experți în drept constitutional”, susține Litvinenco.

Potrivit deputatului, decizia Curții de ieri este simplă, clară și, cel mai important, se bazează exclusiv pe Constituție.

„Niciun dram de politică. Potrivit Constituției, Curtea Constituțională nu examinează oportunitatea dizolvării Parlamentului, ci doar constată circumstanțele. Cu alte cuvinte, Curtea „certifică”, în calitatea sa de arbitru, că cele 2 alineate de la art.85 din Legea Supremă sunt respectate. Dar ele, precum am explicat mai sus, sunt respectate. Oportunitatea o decide exclusiv Președintele Republicii Moldova”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Aserțiunile Comisiei de la Veneția din 2019, de asemenea, „sunt interpretate tendențios, or esența acestora, dincolo de contextul în care au fost oferite și de faptul că în iunie 2019 nu a existat nici măcar un vot formal în Parlament de învestitură a Guvernului, vizează, atenție, neadmiterea perpetuării unei crize politice/instituționale/constituționale”.

„Este filozofia opiniei dacă vreți. Este posibil de evitat o criză de genul celor menționate dacă rămâne acest Parlament în continuare? Evident că nu. Dimpotrivă. Nu doar că nu se soluționează criza existența, ci, invers, aceasta doar se va adânci. Prin urmare, ceea ce zice Comisia de Veneția de principiu este consonant cu necesitatea dizolvării Parlamentului și nicidecum invers. Nu mai vorbesc despre principiul suveranității naționale, dar și despre cel al interesului public și al guvernării pentru oameni, și nu pentru grupurile de interese. Că aici îmi trebuie zeci de pagini”, a mai scris Litvinenco.

Amintim că Igor Dodon refuză să accepte decizia de ieri a Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului și declară că majoritatea parlamentară PSRM - Șor nu va recunoaște decizia CMM, anticipând o perioadă de haos total în țară pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.