„Chiar dacă starea excepţională este declarată pentru două luni de zile, nu înseamnă neapărat că trebuie să fie menţinută două luni”, a spus ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Alexandru Tănase, dacă în aceste două luni motivul pentru care a fost instituită starea excepţională a dispărut, Parlamentul are toate motivele să o anuleze.

Maia Sandu a declarat că va semna cât mai curând decretul ( n.r - de dizolvare a Parlamentului ). Urmează să vedem de când încep să curgă termenii de organizare a alegerilor: trei luni din momentul semnării decretului sau chiar în decret este menţionat că acest termen curge mediat după încheierea stării excepţionale”, a declarat Alexandru Tănase.

Acesta a menţionat că important este ca, chiar dacă decretul este semnat mai rapid, acesta să nu se suprapună cu perioada în care este decretată starea de urgenţă.

Deputaţii din Parlament, având în vedere decizia CCM, care spune în mod clar că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, urmează să reconsidere în ce măsură mai este oportună menţinerea stării de urgenţă. Tergiversarea procesului de declanşare a anticipatelor va avea impact asupra întregii administraţii. Republica Moldova va fi administrată de un Guvern trunchiat”, a spus Alexandru Tănase.

Igor Munteanu, deputat al Partidului Platforma DA a declarat că decizia Curţii Constituţionale este una aşteptată, întrucât au fost două tentative eşuate a Parlamentului  de desemnare a unui premier.

„Au existat speculaţii că se vor găsi detalii în procesul de consultări sau de nominalizare a prim-ministrului care pot fi contestate din punct de vedere procedural. Eu mă disociez complet de încercările unor politicieni de contestare a Curţii Constituţionale. Toate declaraţiile de astăzi arată clar partea de vină a politicienilor pentru ce a menţionat Domnica Manole, că au existat presiuni asupra Curţii Constituţionale. Astăzi, prin această decizie, s-au aruncat zarurile în privinţa următoarelor alegeri”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul a precizat că, din punctul lui de vedere, alegerile sunt necesare, având în vedere „exeprienţele triste din ultimul Parlament”.

La rândul lui, deputatul PAS Lilian Carp a spus că decizia CCM nu a fost o surpriză, având în vedere luările de poziţie a mai multor experţi în drept constituţional.

Atunci când majoritatea experţilor vorbesc şi fac o anumită tratare a Constituţiei, era foarte clar că nu putea să existe o altă decizie a CCM. Dura Lex, Sed Lex, este dură legea, dar aşa este, place sau nu place unor actori politici. Curtea Constituţională a,luat o decizie doar în conformitate cu Constituţia, fără a face abateri”, a spus Lilian Carp.

Amintim că Înalta Curte a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului. Astfel, șeful statului este în drept să semneze decretul de dizolvare a forului suprem.

Detalii: CCM a decis: Maia Sandu poate dizolva Parlamentul