Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului. Astfel, șeful statului este în drept să semneze decretul de dizolvare a forului suprem. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă.

Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a, imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile art.85 din Constituție. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președintele CCM, Domnica Manole.

Totodată, a declarat președintele Înaltei Curți, la prezentul aviz au fost formulate două opinii separate – opinia separată a lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan.

Amintim că Înalta Curte a examinat astăzi sesizarea depusă de președintele R.Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului după ce deputații nu au reușit să învestească, de două ori, Guvernul.