Lilian Enciu, reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională și consilierul speakerului Zinaida Greceanîi, a cerut recuzarea judecătorului CCM, Nicolae Roșca, pe motiv că acesta a fost anterior avocatul șefului statului, Maia Sandu, dar și a fost numit în funcția de magistrat al Înaltei Curți din partea Guvernului în perioada când Sandu deținea funcția de prim-ministru. Totuși, propunerea sa nu a fost susținută de Curte din motiv că acesta a depășit termenul când a putut să depună astfel de cereri.

Potrivit lui Enciu, Nicolae Roșca a fost și membru PAS, partid pe care l-a condus Maia Sandu până la alegerea în funcția de președinte.

Președintele CCM, Domnica Manole, a menționat că atunci când în debutul ședinței a întrebat participanții la proces dacă au cereri de recuzare, reprezentantul Parlamentului a răspuns negativ: „Ați depășit etapa când ați putut depune cererea. Astfel de cerere nu poate fi depusă acum, la etapa examinării în fond a cauzei”.

Amintim că Înalta Curte examinează astăzi sesizarea depusă de președintele R.Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului după ce deputații nu au reușit să învestească, de două ori, Guvernul.

Socialiștii și Partidul „ȘOR” insistă că au un candidat de rezervă, ex-deputatul PSRM și actualul ambasador al R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, și se opun dizolvării forului suprem. Mai mulți experți sunt de părere că această poziție este dictată de faptul că cele două formațiuni s-au prăbușit în sondaje în ultima perioadă, iar PAS ar putea obține în cadrul alegerilor anticipate majoritatea voturilor.

Citiți și: LIVE // Curtea Constituțională decide dacă Maia Sandu poate dizolva Parlamentul