Liderul PDM, Pavel Filip, propune organizarea audierilor parlamentare pe platforma Biroului Permanent în legătura cu situația tensionată din regiune, unde trupele militare ruse și cele ale Republicii Belarus au fost modilizate la hotarul cu Ucraina.

Suntem pe cont propriu în ceea ce privește securitatea fizică și personală în context COVID, dar și în ceea ce privește securitatea națională. De câteva săptămâni se amplifică tensiunile de ordin militar la frontierele țării noastre. Situația la frontiera cu Ucraina devine tot mai tensionată, iar conform surselor oficiale ucrainești, la ziua de azi  în preajma frontierei a fost concentrat un contingent militar în număr de 80 mii soldați cu tehnică militară corespunzătoare”, a scris parlamentarul.

Totodată, acesta atrage atenția asupra faptului că două nave de luptă americane dotate cu lansatoare de rachete vor intra, neprogramat, în zilele următoare, în Marea Neagră. Mai mult decât atât, zilele trecute, susține politicianul, SUA au transferat în România sisteme de rachete în cadrul unui exercițiu de cooperare militară.

Belarus a dispus concentrarea contingentului militar la frontieră cu Ucraina, dar si la frontieră cu Polonia. Mobilizări de trupe rusești au fost observate și în regiunea transnistreană, în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol. Are loc mobilizarea activă şi rapidă a militarilor începând cu 9 aprilie 2021. La 12 aprilie 2021 – în interiorul GOTR a avut loc verificarea stării armelor, echipamentelor militare, dotarea personalului. De la Tiraspol până la frontiera cu Ucraina sunt numai 13 km distanță. La Chișinău, liniște. În momente de haos ca acestea, se profită de lipsa de conducere pentru a genera și mai mult haos”, a precizat el.

În acest sens, Filip a propus în cadrul ședinței Biroului Permanent, audierea, pe platforma Biroului Permanent, în cadrul unei ședințe închise, a Premierului, ministrului Apărării, vicepremierului pentru Reintegrare, directorului SIS la acest subiect.

Sper că politicienii vor găsi înțelegere, vor lăsa luptele politice deoparte și se vor axa pe prioritățile adevărate. Trebuie să fim informați și pregătiți pentru ceea ce poate urma. Prețul este prea mare. Securitatea țării este sfântă”, a punctat el.