Deputatul Sergiu Sîrbu, președintele Comisiei parlamentare securitate și ordine publică și membrul din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate nu a fost lăsat, din nou, să participe la ședința organului. Potrivit parlamentarului, și de această dată „au fost călcate în picioare legea și normele statutare”.

Am fost invitat să particip la ședință și mi-a fost prezentată ordinea de zi. Era vorba despre două subiecte — situația pe piața financiar-nebancară și criza de la Calea Ferată din Moldova. Am considerat necesar să propun includerea a încă unui subiect pe ordinea de zi, cel privind răpirea judecătorului ucrainean Ceaus, care a provocat un mare scandal, inclusiv la nivel internațional. N-am apucat să particip, însă, la discuții, deoarece președintele Maia Sandu mi-a cerut să părăsesc ședința, invocând același motiv stupid, adică un presupus conflict de interese legat, de această dată, de piața asigurărilor. I-am spus doamnei președinte că nu am niciun conflict de interese și că sunt gata să declar asta pe propria răspundere și sub răspundere penală, dacă este necesar. Am întrebat-o, de asemenea, dacă are vreun act din partea ANI prin care să fie stabilită această neconcordanță. Bineînțeles, așa ceva nu există. I-am transmis doamnei Sandu că înțeleg foarte bine că face acest lucru din răzbunare și din cauza că avem viziuni politice diferite și că, dacă mi-ar fi invocat acest argument ar fi fost mult mai credibilă și poate aș fi fost dispus să-l accept. Dar faptul că invocă inepții și recurge la tertipuri juridice nu-i face față poziției în care se află”, a scris acesta.

Sîrbu a menționat că a decis să părăsească ședință.

Probabil, voi refuza, în semn de protest, să particip și la cele viitoare. În primul rând, acestea nu sunt altceva decât o farsă de doi bani, iar deciziile care se iau nu valorează nici cât o ceapă degerată și nu au nimic în comun cu rolul și menirea acestei instituții. Apropo de cazul Ceaus. Dacă vreți să știți ce s-a decis vă spun: Maia Sandu a spus că, la finalul ședinței CSS, va fi audiat doar cineva de la Ministerul de Interne. De râs, dacă n-ar fi de plâns. Concluziile le faceți singuri”, a punctat el.

De menționat că la sfârșitul lunii februarie Sergiu Sîrbu a fost bruscat și i-a fost interzis accesul la o altă ședință a CSS.

Detalii: Sergiu Sîrbu, după ce a fost bruscat de ofițerii SPPS: Asistăm la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului

Președintele Maia Sandu a explicat atunci că pe ordinea de zi a CSS s-a regăsit subiectul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar Sergiu Sîrbu, chiar dacă conduce Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică, reprezintă platforma „Pentru Moldova” (formată din deputații Partidului „Șor” și a unui grup de deputați neafiliați), ceea ce presupune un conflict de interese.

Detalii: Maia Sandu explică de ce a interzis participarea lui Sergiu Sîrbu la ședința CSS