Parlamentul de la Chișinău interpretează răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul speakerului, Zinaida Greceanîi, în favoarea ideii promovate de socialiști precum că Legislativul nu poate fi dizolvat. În timp ce în răspunsul oferit de înaltul oficial european se menționează că anume Curtea Constituțională este organul abilitat în interpretarea regulilor de formare a unui guvern și de dizolvare a unui legislativ, în comunicatul publicat pe site-ul Parlamentului se anunță că reprezentanții Consiliului Europei și-au reconfirmat poziția sa anterioară, și anume faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară.

Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională. În Republica Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție”, se menționează în răspunsul oferit de Marija Pejčinović Burić.

Oficialul european a subliniat că este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora.

Acest fapt mă determină să fac apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate Statele noastre Membre. Cu toate acestea, dacă autoritățile din Republica Moldova consideră că aceste chestiuni constituționale sunt susceptibile să reapară în viitor, Consiliul Europei este la dispoziția lor pentru a explora eventuale modificări constituționale, care ar putea fi necesare sau dezirabile în vederea oferirii unor răspunsuri durabile în acest sens”, precizează Secretarului General al Consiliului Europei.

În comunicatul de presă publicat pe pagina Parlamentului nu se menționează nimic despre faptul că Înalta Curte este instituția care ar urma să se expună asupra dizolvării Parlamentului, dar și faptul că reprezentanții Consiliului Europei sunt la dispoziția autorităților de la Chișinău pentru a explora eventuale modificări constituționale, care ar putea fi necesare sau dezirabile în vederea oferirii unor răspunsuri durabile.

Interpretarea răspunsului de către Secretariatul Parlamentului a fost observată și de vicepreședintele forului suprem, Mihai Popșoi. Într-o postare pe pagina sa de Facebook parlamentarul a acuzat-o pe Zinaida Greceanîi de faptul că încearcă să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe judecătorii Curții Constituționale.

Doamna Greceanîi a emis un comunicat tendențios prin care interpretează răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Asta în timp ce toate prevederile Constituționale privind dizolvarea Parlamentului au fost îndeplinite - trei luni au trecut și două tentative de numire a Guvernului au eșuat. Atât litera cât și spiritul Constituției, inclusiv jurisprudența Curții Constituționale au fost respectate, așa cum s-au expus practic toți constituționaliștii din Republica Moldova și așa cum îndeamnă doamna Burić și alți parteneri ai țării noastre”, a scris deputatul.

Detalii: Greceanîi se opune dizolvării Parlamentului. Solicită CCM interpelarea avizului Comisiei de la Veneția

De menționat că Înalta Curte urmează să examineze joi, 15 aprilie, sesizarea depusă de președintele R.Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului după ce deputații nu au reușit să învestească, de două ori, Guvernul.

Socialiștii și Partidul „ȘOR” insistă că au un candidat de rezervă, ex-deputatul PSRM și actualul ambasador al R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, și se opun dizolvării forului suprem. Mai mulți experți sunt de părere că această poziție este dictată de faptul că cele două formațiuni s-au prăbușit în sondaje în ultima perioadă, iar PAS ar putea obține în cadrul alegerilor anticipate majoritatea voturilor.