Ministrul demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a fost deconectat de la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din cauza statutului său. Potrivit reprezentanților CSM, anterior, niciun membru al Consiliului având statut de „interimar” nu a participat la ședințele organului special.

Membrul CSM, Dorel Musteață, a declarat în cadrul ședinței că e nevoie de analizat dacă Nagacevschi are dreptul să participe la ședință în calitate de membru cu drept de vot. Potrivit lui, motivul participării sale la ședință ar fi legat de declarațiile anterioare privind necesitatea urgentării alegerii judecătorului Curții Constituționale.

Propunerea lui Musteață a fost susținută și de alți membri ai CSM. Magistratul Nina Cernat a precizat că Nagacevschi personal a declarat anterior că nu poate participa la ședință, neavând drepturi depline.

Ministrul demisionar a declarat că s-a conectat la ședință doar pentru a face „apel la responsabilitate” către membrii CSM: „Planează suspiciuni că se blochează intenționat procesul de numire a judecătorului Curții Constituționale”.

În replică, Nina Cernat l-a acuzat pe Nagacevschi de imixtiune în activitatea CSM.

Participarea lui Fadei Nagacevschi la lucrările CSM a fost supusă votului și a acumulat doar 2 voturi din cei 13 membri care au participat la ședință. În acest sens, președintele interimar al CSM, Luiza Gafton, i-a sugerat ministrului demisionar să urmărească online ședință Consiliului, fără drept de participare.