Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a sesizat Procuratura Generală în legătura cu acțiunile socialistului Petru Burduja care și-a permis să se expună din numele delegației Parlamentului R.Moldova la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST), anunțând oficialii europeni despre faptul că deputații de la Chișinău se vor abține de la vot asupra unui proiect de rezoluție în care este criticată Rusia. Mai mult ca atât, precizează Alaiba, la indicația socialistului, a fost blocată procedura de expediere a amendamentelor pe marginea rezoluției respective.

Consider că deputatul Petru Burduja și-a depășit grav atribuțiile și mi-a îngrădit libertatea mea de a-mi exercita mandatul de ales al poporului. Această tentativă nu trebuie să treacă neobservată de procuratura generală. Este grav faptul că la indicația lui Burduja amendamentele remise de mine încă patru zile în urmă, nu au fost remise secretariatului EURONEST, conform procedurii. Delegația EURONEST nu este moșia privată a lui Burduja. El nu are nici un drept să îmi limiteze atribuțiile mele de deputat, lucru pe care l-a făcut. Teoretic, termenul de prescripție pentru asemenea fapte este cam de vreo cinci ani. Cinci ani de aici încolo el poate fi deranjat pentru o ilegalitate pe care nu era neapărat să o facă. Chiar dacă procuratura nu se va mișca azi, ea se va mișca ceva mai târziu”, a scris deputatul PAS.

Amintim că Petru Burduja a expediat o scrisoare în adresa copreședinților Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, Andrius Kubilius și Maka Botchorishvili, prin care i-a informat că delegația R.Moldova la EURONEST se va abține de la vot asupra unui proiect de rezoluție cu referire la crearea unui nou impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE pe termen lung privind Parteneriatul Estic și la recuperarea, reziliența și democratizarea în continuare în perioada post COVID-19 – document în care sunt criticate mai multe acțiuni ale Kremlinului.

Socialistul a mai precizat că declarația sa reprezintă „poziția oficială” a Parlamentului de la Chișinău, iar orice poziții din partea altor deputați „nu pot fi considerate drept oficiale”.

Scrisoarea respectivă a fost criticată dur de reprezentanții PAS care l-au acuzat pe Burduja de depășirea atribuțiilor.

Detalii: DOC // Socialistul Burduja își bagă nasul unde nu-i fierbe oala. Deputat PAS: Și-a depășit atribuțiile de serviciu