Deputații au aprobat proiectul de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și Legii salarizării. Acesta urmărește plafonarea salariilor în sectorul bugetar.

Inițiativa legislativă aparține deputaților din Fracțiunea ACUM Platforma DA. Potrivit deputatului Vasile-Andrei Năstase, proiectul urmărește eliminarea fenomenului ”salariilor nesimțite”.  

Astfel, inițiativa prevede că salariul lunar al personalului din unitățile bugetare nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie.

Totodată, este stipulat că personalul din unitățile bugetare care reprezintă statul în societățile comerciale în care acesta deține cote de participație, inclusiv cei desemnați în cadrul consiliilor de conducere a acestor întreprinderi, nu pot beneficia de anumite plăti suplimentare pentru activitate desfășurată.

De asemenea, proiectul prevede că retribuirea muncii salariaților din unitățile cu autonomie financiară care beneficiază de dotații bugetare nu poate depăși 3 salarii medii pe economie.