Liderul socialiștilor Igor Dodon a comentat răpirea judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus, făcând o comparație cu operațiunea de deportare a profesorilor turci de la lcieul „Orizont”, în septembrie 2018.

Dodon susține că pe timpul guvernării PDM nu erau astfel de răpiri în stradă, precum cea a judecătorului ucrainean. Însă realitatea e cu totul alta. Profesorii turci, în 2018, au fost ridicați din case sau în plină stradă, pentru a fi deportați în Turcia. Cu toate acestea, Dodon consideră că aceștia au fost extrădați civilizat, cu o cursă charter și, probabil, au fost serviți și cu ceai. 

„Pe timpul lui Plahotniuc, când au fost extrădați profesorii turci, s-a făcut totul civilizat. Au fost urcați într-un charter, le-au turnat ceai probabil, și i-au trimis acasă. Au fost respectate anumite proceduri. Pe urmă au fost comisie parlamentară, s-au lămurit...dar aici ce se întâmplă, ziua în amiaza mare, un sac pe cap, în bagajul unui automobil cu numere diplomatice și peste frontieră”, a declarat Dodon într-un live pe o rețea de socializare. 

Amintim că, șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate declara atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest, pledând nevinovat. Cel puțin trei, dintre cei șapte cetățeni turci, au fost deja condamnați în Turcia la închisoare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor turci, care au fost expulzați în septembrie 2018. În decizia sa, CEDO a dispus achitarea a câte 25 de mii de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudicii morale.