Liderul fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, anunță că, aflat într-o vizită de lucru la București, a avut o discuție productivă cu premierul României, Florin Cîțu. Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate a menționat că i-a mulțumit șefului Executivului de la București pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova, în special în această perioadă complicată.

Am subliniat în mod special faptul că, datorită României și platformei COVAX, am reușit să pornim campania de vaccinare. De la începutul pandemiei, România a fost alături de lucrătorii medicali și sistemul medical din Republica Moldova prin schimbul de experiență, medicamente, echipamente medicale și de protecție, dezinfectant și alte bunuri de uz sanitar. România este alături de agricultorii care au avut de suferit în urma secetei, prin acordarea a 6.000 de tone de motorină. Vorbim despre un suport concret care reprezintă un ajutor important care ne face mai rezistenți în fața crizei sanitare și a celei economice”, a scris Grosu.

În cadrul întrevederii părțile au discutat și despre reluarea proiectelor dintre comunitățile locale din Republica Moldova și România, apreciind în mod special acele autorităţi locale care au reușit să se înfrățească spre binele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Mi-am exprimat regretul pentru ieșirea din vigoare a acordului privind împrumutul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România în 2010 din cauza incompetenței Guvernului de la Chișinău. Am stabilit că vom depune toate eforturile ca imediat după ce în Republica Moldova va fi instaurată o nouă guvernare, să purcedem la noi discuții și negocieri prin care să poată fi utilizate resursele nefolosite din acest acord. De menționat că acest acord a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din R. Moldova și contribuția la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a menționat liderul PAS.

Acesta a mai precizat că este important ca toate aceste inițiative să fie lansate cât mai curând, pentru ca cetățenii să simtă beneficii directe cât mai repede: „Sunt sigur că vom reuși aceste lucruri, mai ales învățând din experiența României și cu sprijinul partenerilor români”.

Amintim că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu, Sergiu Litvinenco, Petru Frunze, Mihai Popșoi, dar și vicepreședintele PAS, Natalia Gavrilița, se află în aceste zile la București unde sunt prevăzute mai multe întrevederi cu oficialii din România. Ieri, ei au avut o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Detalii: Mai mulți deputați PAS, în vizită de lucru la București. Grosu: România este gata să intensifice semnificativ susținerea R. Moldova