Partidul Liberal Democrat din Moldova a venit cu un mesaj în contextul împlinirii celor 12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. PLDM remarcă faptul că inacțiunile justiției continuă să-i protejeze pe cei care au organizat „coridoarele morții”, iar omorul tânărului Valeriu Boboc nu are termen de prescripție.

„Acum 12 ani, Republica Moldova se scutura de un regim anacronic și autoritar care renunțase la valorile democratice și izolase țara de restul lumii. Protestele din 7 aprilie 2009 au marcat începutul căderii acestui regim. Oamenii au ieșit în stradă ca să-și apere dreptul de a trăi liberi la ei acasă și de a-și construi un viitor demn și prosper. Noi nu uităm acțiunile provocatorilor, infiltrați în mulțime, care au deturnat protestul pașnic, dedându-se la violențe și distrugeri. Noi nu uităm acțiunile violente ale forțelor de ordine asupra manifestanților pașnici. În urma acestor violențe, cel puțin o persoană și-a pierdut viața. Omorul tânărului Valeriu Boboc nu are termen de prescripție. Noi nu uităm inacțiunile justiției care i-a protejat și continuă să-i protejeze pe cei care au organizat "coridoarele morții" și au torturat sute de tineri în comisariatele de poliție. A uita asemenea orori înseamnă a admite ca ele să se repete. Dar cine își uită istoria își subminează dreptul la viitor”, se arată în mesajul PLDM, publicat pe pagina de Facebook. 
Menționăm că, ceea ce a determinat protestele a fost anunțarea rezultatelor preliminare din 5 aprilie care au atribuit aproape 50 % din voturi Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. 

La alegerile anticipate din 29 iulie, PLDM a acumulat 16,57 la sută din sufragii și devine reprezentat în Parlament de 18 deputați. Atunci, împreună cu PL, PDM și AMN, Partidul Liberal Democrat din Moldova formează noua coaliție majoritară din legislativ - Alianța pentru Integrare Europeană.

La 25 septembrie 2009, Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului și primului-ministru Vlad Filat, președintele PLDM. 

Guvernul a acționat în sensul apropierii de Uniunea Europeană și al liberalizării țării, în condițiile unei crize economice la nivel mondial. În timpul acestei  guvernări a fost semnat planul de acțiuni privind liberalizarea regimului, iar Republica Moldova a aderat la acordul privind spațiul aerian comun cu Uniunea Europeană.