Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, este sceptic în privința procurării, anunțate de Igor Dodon, a 500 de mii de doze de vaccin „Sputnik-V” din Federația Rusă, deoarece statului rus întâlnește dificultăți la capacitatea de producție a vaccinului. Totodată, Ciocoi afirmă că încă nu există nimic „oficial” despre donația de 180 de milioane de doze „Sputnik-V”, despre care a anunțat tot Igor Dodon în cadrul recentei sale vizite la Moscova.

„Nu știu dacă este posibil la ora actuală să fie asigurată această cantitate (500 de mii de doze de Sputnik-V - n.red) chiar și prin procurarea contra cost, pentru că cunoaștem dificultățile prin care trece capacitatea de producție a Federației Ruse a vaccinului Sputnik V, dar, mă rog, dacă există un lot disponibil pentru achiziție, suntem în măsura să examinăm orice ofertă alături de celelalte vaccinuri care sunt eligibile pentru a fi achiziționate și importate de către Republica Moldova. În situația în care suntem trebuie să aducem în țară orice vaccin care este disponibil pe piață”, a spus Cioicoi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. 

Acesta a menționat că achiziționarea vaccinului se va face în mod transparent, conform legii. 

„Absolut în baza legii, conform rigorilor actelor normative în vigoare, nu se acceptă niciun fel de jocuri în acest sens și credeți-mă că inclusiv CNA-ul, dar și serviciile a căror datorie este să vegheze asupra corectitudinii respectării legii vor face acest lucru.”

Întrebat de jurnalista REL dacă există o informație precisă despre donația de 180 de mii de doze de vaccin rusesc, Ciocoi a răspuns laconic: „Oficial încă nu am văzut nimic la acest capitol.”

Amintim că urmare a vizitei recente de două zile la Moscova, Igor Dodon a anunțat că Federația Rusă este dispusă să aloce Republicii Moldova un lot de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 60 de mii vor fi repartizate regiunii transnistrene. Această decizie a fost anunțată urmare a întrevederii cu adjunctul administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak.