Socialistul Igor Dodon își mai încearcă odată norocul de a scoate banii din rezerva Băncii Naționale a Republicii Moldova. Asta chiar dacă la tentativa similară de la finele lui 2019, fostului președinte i s-a spus că extragerea banilor din rezervele valutare naționale nu este altceva decât un furt pentru că acești bani nu aparțin nici Guvernului nici Președinției dar sunt bani naționali care doar sunt administrați de către BNM.

Astăzi în cadrul unei intervenții live, Dodon a revenit la subiectul scoaterii unui miliard de dolari din rezerva BNM, doar că de această dată sub formă de „împrumut”.

„Un guvern în această situație excepțională poate să vină cu suport pentru agenții economici și populație. De ce să nu fie luată o decizie a Comisiei Situații Excepționale… să se ia de la Banca Națională a Moldovei un împrumut de 10, 15, 20 de miliarde de lei… Pentru asta e BNM, să ajute oamenii. Banii aceștia să fie orientați pentru susținerea agenților economici și pentru susținerea populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum. Acum, nu peste o lună, doua sau trei. Și acest lucru este posibil în perioada stării de urgență, prin decizia CSE. O să vedem care va fi dinamica în continuare. Situația de urgență e până la 1 iunie și sperăm să gestionăm situația așa, ca pandemia să meargă în jos”, a declarat Dodon de la Moscova, unde întreprinde o vizită.

Amintim că în luna decembrie 2019 socialistul Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni că i-a propus guvernatorului BNM ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.

Atunci guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu spunea că „Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului pentru că este ilegal” acest lucru. 

Detalii: Octavian Armașu: Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului din rezerve. Este ilegal

Ulterior, ex-premierul Ion Sturza a reacționat la inițiativa lui Dodon precizând că rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. De rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM.

Detalii: Sturza despre intenția lui Dodon de a scoate un miliard: „De rezervă, nu se atinge nimeni”

Toto atunci mai mulți experți susțineau că extragerea banilor din rezervele valutare naționale nu este altceva decât un furt pentru că acești bani nu aparțin nici Guvernului nici Președinției dar sunt bani naționali care doar sunt administrați de către BNM. În același timp expertul face o paralelă cu anul 2014 când BNM a fost lipsită de circa un miliard de dolari din rezervele naționale.

Detalii: Expert: Rezerva valutară sunt bani naționali, nu ai guvernului, cu atât mai mult ai Președenției