Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat în primă lectură o inițiativă provocatoare care presupune oferirea tricolorului rusesc statut „oficial” în Transnistria. Astfel, tricolorul rus va apărea pe clădirile „oficiale”, pe sediile administrațiilor locale și în cadrul manifestărilor oficiale.

Tricolorul Federației Ruse va fi folosit în regiunea transnistreană în calitate de steag „oficial” alături de drapelul separatist. Inițiativa guvernamentală a fost susținută de către organul legislativ din stânga Nistrului, transmite novostipmr.com

În inițiativa legislativă se menționează că utilizarea steagului rus alături de cel transnistrean se argumentează prin „angajamentul asumat de popoarele Transnistriei de a se uni cu Federația Rusă, în conformitate cu rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006”.

„Drapelul de stat al Rusiei provoacă poporului transnistrean asocieri durabile cu statul rus, cu poporul multinațional al Rusiei, parte a cărui se simte și poporul multinațional al Transnistriei. Aceste asocieri au o bază istorică solidă”, se menționează în adnotarea la inițiativa legislativă.

În inițiativă se mai menționează că folosirea simbolurilor ruse nu va afecta statutul drapelului transnistrean.

Steagul rus va fi arborat pe clădirile și în sediile „instituțiilor de stat” și a instituțiilor ce țin de autoritățile locale (primării), dar și în cadrul evenimentelor oficiale.

„Arborarea drapelului rus pe clădirile tuturor instituțiilor de stat alături de steagul de stat al Transnistriei va semnifica consolidarea statalității transnistrene și o nouă etapă în integrarea Transnistriei în Rusia”, consideră autorii inițiativei.

Totodată, drapelul „de stat” al Transnistriei se va afla de partea stângă a edificiilor, iar tricolorul rus se va afla de partea dreapta. Proiectul stabilește și responsabilitatea pentru încălcarea legii cu privire la utilizarea steagului rus în Transnistria.