Igor Dodon a anunțat despre decizia autorităților ruse de a aplica amnistia migrațională pentru 250 mii de cetățeni al Republicii Moldova aflați în Federația Rusă, dar și pentru 17,5 mii cetățeni moldoveni care au fost deportați din Rusia. Anunțul a fost făcut azi în cadrul unui briefing de presă.

Vreau să vă aduc la cunoștință o veste bună pentru sute de mii de moldoveni care muncesc sau vor să muncează în Rusia. Ieri, demnitarii ruși au luat decizia să le aplice o amnistie migrațională cetățenilor moldoveni. Mai exact, moldovenilor le vor fi ridicate interdicțiile de intrare în Federația Rusă care le-au fost aplicate mai devreme, inclusiv în cazul persoanelor care au săvârșit contravenții administrative. Numai cei care au intentate dosare penale în Rusia nu vor putea fi amnistiați migrațional și nu vor putea avea acces pe teritoriul Federației Ruse. Este unul dintre rezultatele vizitei mele la Moscova și mă bucur că această promisiune a președintelui rus Vladimir Putin a fost înfăptuită atât de prompt”, a declarat el.

Potrivit șefului statului, în prezent, cele circa 250 000 de persoane care au regimul de ședere depășit și se află încă pe teritoriul rus, se pot adresa Secției locale a Direcției principale pentru probleme migraționale a MAI al FR cu o cerere în vederea legalizării lor pe teritoriul Federației Ruse.

Acest drept poate fi exercitat doar până pe 20 martie anul curent. De asemenea, MAI al RF a remis către Serviciul de Grăniceri rus lista a 17 500 de cetățeni moldoveni care acum se află în afara teritoriului rusesc și au interdicția de a-l vizita. Lor le vor fi retrase interdicțiile. Lista nominală a persoanelor va fi făcută publică până la sfârșitul săptămânii curente”, a mai spus Dodon.