Declarația PSRM-ȘOR prin care se exprimă dezacordul dizolvării Parlamentului a fost adoptată cu votul a 54 de voturi. În timpul votării nu au ridicat mâna deputații PDM, PPDA și cei ai PAS. Iar pentru respectivul document au votat deputații PSRM, Șor, cei din plaftorma Pentru Moldova și Pro Moldova.

Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economic, declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui țării”, a citat deputatul Vasile Bolea din declarație.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat că această declarație pare a fi hazlie, pentru că există Constituția, există Curtea Constituțională și jurisprudența ei.

Voi practic anulați Constituția, jurisprudența Curții Constituționale, anulați competențele Curții Constituționale, pentru că scrieți deja că nu există circumstanțe”, a notat parlamentarul.

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu a declarat că subtextul acestei declarații este clar, inclusiv pentru cetățeni.

Partidul Socialiștilor, care a compromis definitiv lupta împotriva pandemiei și conducerea Republicii Moldova, împreună cu alte componente ale acestui Parlament, își dorește, împreună cu o grupare criminală Șor și cu transfugii unei alte organizații criminale Plahotniuc, să conducă mai departe Republica Moldova. În calitate de deputat și președinte al Partidului Unității Naționale, voi susține și solicit președintelui dizolvarea de urgență a acestui Parlament, care nu are nici un viitor și trebuie să dispară”, susține Țîcu.

Deputatul Partidului Democrat, Nicolae Ciubuc, a spus că PDM rămâne pe poziția că Republica Moldova are nevoie de un guvern funcțional, dar nu orice condiții. Or, în opinia sa, ceea ce se încearcă prin această declarație este atragerea în acest joc de șah și a altor deputați în vederea susținerii acelei majorități care a fost formată și cu care democrații nu sunt de acord.

Probabil, asistăm iarăși la un spectacol de prost gust, la o nouă partidă de șah, care este din start pierdută. Noi nu vom asista și nu vom participa la susținerea acestei declarații, în condițiile în care de-a lungul timpului, acest Parlament va fi caracterizat prin cele mai multe declarații în termen scurt făcute. Consider că această declarație mai mult va dăuna prin prisma celorlalte declarații aprobate și care nu au fost realizate”, a mai spus Nicolae Ciubuc.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că astăzi continuă circul de ieri, creat de PSRM, PPȘor și PAS. În următoarele cinci luni, țara va fi administrată de un guvern interimar, care nu are dreptul să rectifice bugetul, fiind „răsuflat, în frunte cu un om care nu dorește să fie premier interimar”. Potrivit lui, există riscul să asistăm la o pasare a responsabilităților de la unul la altul. Platforma DA pledează în continuare că, chiar dacă se va merge la anticipate, să aibă loc învestirea unui guvern plenipotențiar pe care ei sunt gata să și-l asume.

Amintim că deputații PSRM au înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre privind Declarația Parlamentului R.Moldova cu privire la dezacordul dizolvării. Potrivit documentului, deputații declară „despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea Președintelui R.Moldova”.

Detalii: DOC // „Declarația privind dezacordul dizolvării”, pe ordinea de zi a Parlamentului. Platforma DA cere o pauză

Tot astăzi deputatul în primul Parlament și membrul comisiei de elaborare a Proiectului de Constituție, Alexandru Arseni a declarat pentru Deschide.MD că Declarația Parlamentului R.Moldova cu privire la dezacordul dizolvării este contrară Constituției și chiar reprezintă o tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Autor al Constituției: Declarația PSRM cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului - o tentativă de uzurpare a puterii în stat