Liderul socialiștilor Igor Dodon pune la dubii desfășurarea consultărilor de astăzi dintre președintele Maia Sandu și fracțiunile parlamentare. Acesta spune că consultările se suprapun cu ședința Parlamentului, care ar fi mai importantă.

Potrivit lui Dodon, chiar și dacă socialiștii vor merge la consultări, indiferent când acestea vor avea loc, aceștia vor reitera faptul că există majoritate parlamentară care poate învesti un Guvern. 

„Nu știu de ce Maia Sandu este sigură că fracțiunile o să vină la consultări, pentru că din câte știu astăzi este ședința Parlamentului. Am vorbit cu colegii din Parlament, sunt vreo 20-30 de întrebări în ordinea de zi, vedem dacă reușesc să lase ședința...apropo trebuie de aprobat modificări la legea bugetului, eu cred că e mai important de acordat bani la pensionari decât de mers la niște discuții care au ca scop dizolvarea Parlamentului și satisfacerea ambițiilor președintelui țării. Vedem dacă o să aibă loc aceste consultări...eu reiterez poziția PSRM: Poziția noastră la aceste consultări, fie că vor fi astăzi, mâine, săptămâna viitoare, este una clar – noi considerăm că nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Există majoritate parlamentară care poate să învestească un Guvern care să facă față crizei...Aceasta va fi poziția socialiștilor la aceste consultări”, a spus Dodon în cadrul intervenții live în acestă dimineață. 

În același context, Dodon a amintit de situația din R.Moldova din iunie 2019 și, conform lui, aceasta s-ar putea repeta, iar majoritatea parlamentară nu va permite dizolvarea Parlamentului.

„Vreu să vă amintesc de luna iunie 2019, atunci când Curtea Constituțională a declarat că Parlamentul trebuie dizolvat, la cererea lui Plahotniuc, dar împotriva voinței majorității parlamentare. Acum Maia Sandu la fel ca și Plahotniuc vrea să utilizeze Curtea Constituțională ca instrument de luptă împotriva majorității parlamentare. În 2019 a fost și o decizie a CCM de dizolvare a Parlamentului, a fost și un decret semnat de Filip în locul președintelui, dar să vă aduc aminte cu ce s-a terminat aceasta? Acum exact același lucru îl face Maia Sandu. Vreau să le aduc aminte actualilor membri ai Curții Constituționale că dacă vor fi luate și acum astfel de decizii, Dvs. credeți că Parlamentul nu va adopta decizii ca în iunie 2019, să declare stat capturat de către Curtea Constituțională? Vă reamintesc, că atunci Comisia de la Veneția a dat dreptate majorității parlamentare, nu lui Plahotniuc. Sper foarte mult că actualii membri ai CCM nu-și vor schimba de două ori pe lună poziția, dar dacă vor fi astfel de decizii, majoritatea parlamentară nu va permite dizolvarea Parlamentului”, a explicat Dodon. 

De precizat că, în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului, fracțiunea PSRM a anunțat că nu va participa astăzi la consultările cu președintele, din cauza unei agende încărcate a ordinii de zi a ședinței plenare, astfel aceștia au solicitat Președinției ca să numească altă dată a consultărilor.

Amintim că, ieri, administrația prezidențială a anunțat pentru astăzi, 26 martie, o nouă rundă de consultări dintre Maia Sandu și fracțiunile parlamentare pe subiectul dizolvării Parlamentului după ce a eșuat cea de-a doua tentativă de învestire a Guvernului.