Adrian Dupu: Dacă cetățenii din R.Moldova vor înțelege cât de mult contează sprijinul României, relația va fi mai apropiată decât oricând

„Dacă cetățenii de dincolo de Prut vor înțelege cât de mult a contat și contează sprijinul României, cred că relația va fi mai apropiată decât oricând”. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, în cadrul unui interviu pentru TVR Internațional. În cadrul interviului Dupu a vorbit despre importanța proiectelor dezvoltate în R.Moldova cu ajutorul României, dar și despre prioritățile sale în funcția de secretar de stat al DRRM.
Adrian Dupu a menționat că DRRM va sprijini cetățenii R.Moldova să depună proiecte la DRRM pentur a accesa fonduri europene. Astfel relația dintre cele două maluri de Prut și relația RM - UE ar putea fi mai apropiată.
„Banii pe care România poate să-i aloce pentru proiecte cu R.Moldova, sunt puțini în comparație cu ceea ce se poate accesa de la UE. Proiecte transfrontaliere există de mai mulți ani între localitățile de graniță din România și întreaga R.Moldova, pentru că întreagă e considerată zonă transfrontalieră. E foarte important ca oamenii să știe, pentru că degeaba se investesc bani, degeaba se investește timp, efort, muncă dacă nu se știe că toate acestea vin România, UE. În acest fel, relația dintre cele două țări și relația dintre R.Moldoa și UE poate fi mai apropiată. (...) Vrem să-i sprijinim și pe cei din R.Moldova să scrie proiecte de atragere a fondurilor europene, pentru că e păcat ca acești bani care ne stau la dispoziție să nu fie valorificați”, a declarat Dupu în cadrul interviului.
Totodată, secretarul de stat a anunțat că DRRM a revizuit ghidul de finanțare, la fel și criteriile, fiind introduse criterii de eligibilitate și de partajare pentru ca în acest fel Departamentul să fie sigur de două lucruri: Că respectă într-adevăr mandatul pe care-l are și că există o transparență în modul în care se califică aceste proiecte.
La începutul lunii aprilie ghidul va fi făcut public acest ghid. „Vom oferi ocazia timp de 6 săptămâni tuturor celor interesați să studieze documentația și să aplice pentru poriecte și ne dorim ca implementarea proiectelor să înceapă odată cu sfârșitul lunii mai, în speranța că vom putea să mai atragem și alte fonduri, inclusiv de la guvern cât și europene până la sfârșitul anului”, a precizat secretarul de stat.
Dupu a mai spus că DRRM își propune să facă o contabilizare a înfrățirilor care s-au făcut între localitățile din România cu cele din R.Moldova și să vadă și proiectele care s-au desfășurat între aceste localități. „Ca prioritate zero aș dori ca anul acesta să ne axăm pe proiecte mai mari, cu o sustenabilitate mai mare și care să aibă o continuitate și după ce am oprit finanțarea, pentru că astfel impactul va fi mult mai mare.”
Tot în cadrul interviului, Dupu a vorbit și despre faptul că DRRM urmează să colaboreze cu Universitatea de Stat din Moldova, dar și să ajute instituția să încheie parteneriate noi cu universități din România. Decizia a venit în urma întrevederii sale cu noul rector al USM, Igor Șarov.
Secretarul de stat a mai remarcat faptul că tinerii din R.Moldova care au primit burse de la statul român și au ajuns în funcții mari sau au realizări importante, trebuie să fie promovați. „Ar trebui să promovăm mai mult acest ajutor. Oamenii trebuie să înțeleagă că acest ajutor are un impact mult mai mare decât bursele oferite timp de 4 ani”.
Adrian Dupu s-a referit și la importanța susținerii presei românești din R.Moldova. „Încercăm să sprijinim tot ce înseamnă presă scrisă, dar și reviste publicații, cărți. Avem nevoie de informare corectă în RM de aceea sprijinim presa de limbă română”.
„Am avut o istorie comună și este important să o cunoaștem pentru ca astfel să avem un viitor împreună”, a conchis Dupu.