Candidatul desemnat la funcția de Prim-ministru, Igor Grosu, spune care ar urma să fie acțiunile imediate ale Guvernului pe care-l va conduce, în cazul în care va fi votat. Potrivit parlamentarului, Guvernul va acționa imediat în gestionarea crizei, curățarea instituțiilor de persoane compromise și va pregăti condițiile pentru alegerile anticipate.

„Ieri am depus în Parlament Programul de activitate al Guvernului „Moldova sănătoasă”. În cazul în care va fi votat, acest Guvern este hotărât și pregătit să acționeze imediat pentru a gestiona criza și a începe curățarea instituțiilor statului de persoane compromise și corupte. Guvernul își va angaja răspunderea pe inițiative legislative și va adopta hotărâri de guvern pentru a implementa un pachet comprehensiv de susținere a populației și a economiei pe timp de criză, precum și pentru combaterea schemelor de corupție și curățarea instituțiilor. Totodată, Guvernul va pregăti condițiile pentru organizarea alegerilor anticipate libere și corecte, cu respectarea tuturor măsurilor epidemiologice pentru asigurarea securității cetățenilor”, scrie Grosu pe pagina sa de Facebook. 
Potrivit parlamentarului, „în termen mediu, Guvernul prezintă o viziune pro-dezvoltare, axată pe transformarea profundă a instituțiilor statului, astfel ca ele să lucreze pentru bunăstarea oamenilor și prosperarea țării”.
 
Amintim că, Programul de activitate al Guvernului condus de Igor Grosu, depus la Parlament, se numește „Moldova Sănătoasă”. Acesta este împărțit în trei capitole, care se referă la măsuri urgente anticriză și anticorupție, dar și obiective naționale și priorități sectoriale pe termen mediu.

Detalii: DOC // Programul de guvernare propus de Igor Grosu. Măsuri urgente și priorități sectoriale pe termen mediu

Ieri, Premierul desemnat, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu fracțiunea Partidului Democrat în vederea susținerii programului de activitate și echipei viitorului Executiv.

Detalii: Igor Grosu a mers să ceară voturile PDM. Pavel Filip: Acțiunile propuse de premierul desemnat corespund cu prioritățile enunțate de noi

În același timp, Grosu spune că nu mizează pe voturile deputaților „Pro Moldova” și a deputaților lui Ilan Șor (Pentru Moldova), din cauza „trecutului pe care îl au aceștia”. 

Detalii: Igor Grosu refuză să poarte negocieri cu „Pro Moldova” și deputații lui Șor: Nu putem miza pe votul la astfel de persoane

Platforma DA susține că ar putea vota pentru învestirea Guvernului Grosu în cazul în care intențiile reprezentanților PAS vor fi sincere. Deputații DA ar urma să se întâlnească astăzi cu premierul desemnat, Igor Grosu. Ședința va avea loc la ora 16-00.

Detalii: Alexandru Slusari, despre învestirea Guvernului Grosu: Decizia Platformei DA depinde de sinceritatea intențiilor PAS

Cu toate acestea, analistul politic Anatol Țăranu consideră că Guvernul Grosu va fi votat cu toate contradicțiile existente astăzi în Parlament. Potrivit lui, există o constantă – majoritatea deputaților nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate, iar nevotarea guvernului propus de candidatul desemnat înseamnă, cu o probabilitate de aproape sută la sută, alegeri anticipate.

Detalii: Expert: Guvernul Grosu va fi votat cu toate contradicțiile existente azi în Parlament