Deputatul PAS, Dumitru Aliba, a venit cu o reacție, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a solicitat în Parlament ridicarea imunității parlamentare a doi deputați ai partidului „Șor”. Parlamentarul susține că „în continuare nu crede în independența procurorului” și abia așteaptă să se convingă că este independent. În același timp, deputatul a remarcat faptul că Stoianoglo niciodată nu o să însemne ceea ce a însemnat în România fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.

„Domnul Stoianoglo niciodată nu o să însemne ceea ce a însemnat Laura Codruța Kövesi în România. În continuare nu cred în independența Procurorului General Stoianoglo. Și am putea produce o listă lungă de motive - toate în baza activității dumnealui și a deciziilor sale de până azi în calitate de Procuror General. Acțiunile vorbesc mai tare decât orice declarații. Însă repet: abia aștept să mă conving că este un procuror independent. Abia aștept să-mi cer scuze și să recunosc că am greșit. Nu sunt mândru. Cu plăcere îmi recunosc greșelile. Dar slabe șanse să ajungem la așa situație. Ce s-a întâmplat azi în parlament cu solicitarea de ridicare a imunității celor doi deputați? Poate târg, poate sacrificare, poate șantajuri, poate..cine știe. Dar puțin probabil că putem vorbi de justiție independentă și anticorupție veritabilă”, a comentat Aliba pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a deputaților Partidului „ȘOR”, Petru Jardan și Denis Ulanov.

Speakerul Zinaida Greceanîi a declarat că va expedia documentele în adresa Comisiei juridice, numiri și imunități care ar urma să activeze pe parcursul zilei de sâmbăta, 20 martie, în vederea pregătirii unui raport: „Comisia juridică trebuie să invite inclusiv procurorul general și persoanele în privința cărora au fost înaintate aceste cereri pentru ca să poată să examineze toate aceste materiale”.

Astfel, deputații CJNI ar urma să prezinte Biroului Permanent luni, 22 martie, raportul comisiei.

Potrivit unui comunicat al PG, în privința lui Ulanov, procurorii ar acumula probe pertinente și concludente de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Celălalt deputat, Petru Jardan, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Detalii: UPDATE // Procurorul general a solicitat ridicarea imunității deputaților Partidului „ȘOR”, Jardan și Ulanov. Ce învinuiri sunt aduse

Citiți și: Denis Ulanov: Rog colegii să voteze pentru ridicarea imunității. Sunt sigur că-mi voi demonstra nevinovăția