Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a comentat retragerea candidaturii Marianei Durleșteanu de la funcția de prim-ministru.

În cadrul unei intervenții live din această dimineață, Dodon a spus că s-ar fi făcut presiuni asupra lui Durleșteanu pentru a se retrage și totul ar fi fost organizat din timp. 

„Faptul cum s-a procedat, atunci când eu stau în discuție cu Maia Sandu, să se plaseze acest mesaj public, este coincidență? Eu nu cred în coincidențe. Doamna Durleșteanu, dacă ne priviți acum, eu nu cred că noi o să mai avem discuții în timpul apropiat, după această abordare, se putea de făcut cu o zi înainte, cu o zi după, sau trebuia sincer să ne spuneți, și noi atunci convocam Parlamentul și majoritatea parlamentară înainta un alt candidat...Eu cred că aici s-au făcut presiuni, a fost o operațiune specială și un joc pe sub masă, nu o abordare sinceră, cinstită. Eu nu știu dacă a știut Maia Sandu de această situație, nu vreau să pun mâna în foc, dumneaei spune că nu...”, a declarat Dodon. 

Fostul președinte a ținut să remarce că Durleșteanu era candidatul PSRM de rezervă pe 11 februarie. „Noi am avut un alt candidat, care a tras pisica de coadă. Ulterior mi-a spus că e gata să accepte, dar i-am transmis că trenul a plecat. Cu regret, doamna Durleșteanu nu a ținut piept presiunilor. Eu înțeleg că dânsa a fost nemulțumită că au semnat deputații Partidului „ȘOR”, dar a fost înaintată de PSRM… Trebuiau să semneze și alții”, a adăugat Dodon.

În contextul celor declarate, Dodon a mai spus că în cadrul discuțiilor cu Maia Sandu practic s-au în privința anticipatelor, care urmau să aibă loc în august-septembrie. „Am avut o discuție bună cu Maia Sandu. Pentru câteva minute am discutat unu la unu. Dânsa a fost de acord că nu putem merge la anticipate în această situație. Alegerile puteau avea loc în august-septembrie. Este regretabil că a fost înaintat Igor Grosu și s-a ajuns iarăși la Curtea Constituțională. Dacă Dodon și Sandu găsesc limbă comună, atunci nu e nevoie de adresat în permanență la CC. Înaintarea lui Grosu va provoca un nou blocaj”, a spus Dodon.

Amintim că, pe data de 16 martie, Mariana Durleșteanu, canditat propus de PSRM și susținut de „Șor” și „Pentru Moldova”, la funcția de prim-ministru, și-a anunțat retragerea, anunțul fiind făcut chiar în momentul când reprezentanții fracțiunii PSRM împreună cu liderul partidului Igor Dodon se aflau la consultări cu președintele Maia Sandu, în privința identificării unei soluții pentru ieșirea din criza în care se află R.Moldova.