Ce se întâmplă în ultimul timp în Parlamentul RM este o mostră încă nestudiată a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva noastră, a României şi a lumii occidentale”. Declarația aparține președintelui Partidului Unității Naționale, deputatului Octavian Țîcu.

Potrivit parlamentarului, sprijinindu-se în diferite circumstanțe şi din diferite motive pe mai mulți parteneri politici folosiți ocazional, PSRM, dirijat şi controlat total de puterea de la Kremlin, „promovează valorile lumii ruse şi detractează R.Moldova de la procesul de integrare europeană şi românească”.

La fiecare şedință de Parlament se încearcă şi se încalcă limitele constituționalității:

Printr-un asalt continuu asupra limbii române;
Prin promovarea limbii ruse la nivelul limbii de stat şi inocularea bilingvismului româno-rus;
Prin cedări succesive față de separatismul găgăuz şi transnistrean;
Prin promovarea unui federalism voalat, menit să distrugă iremediabil fundamentele româneşti şi europene ale acestui stat”, a scris el.

Octavian Țîcu a menționat că tentativa de întărire a autonomiei găgăuze, menită să lovească în caracterul unitar şi majoritar românesc al RM, a solidarizat azi formațiunile pro-europene şi româneşti, fapt care în aceste circumstanțe nefericite pare o mare bucurie: „Dar ce va urma dacă acest Parlament hibrid îşi va continua existența?”

Devine clar că actualul legislativ trebuie dizolvat. Urgent. Altfel lumea va ieşi în stradă pentru a-şi apăra suveranitatea şi independenţa în fața detractorilor de socialişti prefăcuți, «şoriceilor» corupți şi a rămăşițelor bandei lui Plahotniuc. Iar consecințele unui astfel de deznodământ în condiții de pandemie sunt nebănuite. Mai ales pentru cei care le provoacă”, a punctat el.

Amintim că proiectul de lege elaborat de PSRM privind completarea Codului Electoral cu o secțiune nouă – particularitățile organizării şi desfăşurării alegerilor în UTA Găgăuzia, a stârnit mai multe critici în rândul deputaților din partea fracțiunilor Platformei DA, PAS, PDM și „Pro Moldova”. Ca urmare, opoziția a părăsit sala de ședință a Parlamentului, iar Zinaida Greceanîi a fost nevoită să închidă ședința din lipsa de cvorum.

Detalii: Scandal în Parlament // Un proiect ce vizează Găgăuzia, criticat de opoziție. Greceanîi a închis ședința în lipsa de cvorum