Proiectul de lege privind amnistia fiscală şi liberalizarea capitalului a fost retras din Parlament de majoritatea parlamentară. Preşedintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat pentru Deschide.MD că în urma expertizelor juridice şi economice, cu participarea experţilor locali şi internaţionali, au fost descoperite mai multe deficienţe care au condus la retragerea proiectului de lege.

Deschide.MD a cerut opinia mai multor experți, dar și reprezentanți ai forțelor politice de opoziție care, în toată această perioadă, au contestat proiectul și au cerut retragerea lui. I-am întrebat: care cred că sunt temeiurile acestei decizii și cât de mult. Iată ce ne-au spus:

Veaceslav Ioniță, IDIS: Atunci când a apărut această lege, noi, mai multe organizații din Republica Moldova, am făcut un apel către partenerii externi prin care ne-am arătat îngrijorarea. Mai mult ca atât, o echipă de experți care reprezenta mai multe organizații, au dus o discuție cu partenerii externi, care, la fel erau foarte îngrijorați. Eu totuși cred că această decizia a fost lută în urma discuțiilor cu reprezentanții misiunii Fondului Internațional Monetar, cărora Guvernul le-a cerut părerea. Iar, în urma opiniilor formulate (şi care, cel mai probabil, nu vor fi făcute publice!), s-au luat aceste decizii. Eu cred că este rezultatul răspunsului pe care l-au primit de la FMI. Cred că a fost o acțiune grăbită atunci când s-a promovat această lege. Noi avem capacitatea de a ne crea probleme și de a le rezolva mai apoi cu succes.... Acum am revenit la o stare de unde ne-am pornit, am mers pe cerc.

Pavel Postică, director executiv Promo LEX: E complicat de dat calificări deocamdată, sunt doar niște anunțuri politice și nu cred că e cazul să ne bucurăm până nu vedem decizia definitivă și un act confirmativ. Totuși, dacă este să judecăm după declarațiile domnului Candu, înțelegem că unii semnatari și-au declarat nesusținerea acestui proiect și, practic, ei au rămas într-o minoritate. Asta arată că nu există o coeziune cel puțin pe marginea acestui subiect. Sper foarte mult ca acest proiect să nu genereze retragerea altor proiecte importante cum ar fi cel care ține de crearea unei Agenții de recuperare a bunurilor. Spun asta pentru că, după mine, aceste proiecte au fost cumva legate: inițial a fost înregistrat cel cu ”Agenția”, iar la scurt timp a apărut cel cu ”amnistia”.

Veacelav Negruță, expert economic: Retragerea legii este rezultatul unui efort comun, atât al societatii civile, cât şi al partenerelor de dezvoltare, în special al celor de la FMI. Evident, un element convingător este și raportul de expertiză anticorupție pe 54 de pagini făcut de CNA. Sunt sigur că neretragerea acestui proiect de lege ar fi blocat direct sau indirect dialogul cu partenerii de dezvoltare care vin si cu o componentă financiară în bugetul de stat în 2017. Doar dupa aceasta retragere a proiectului din partea autorilor putem vorbi de continuarea dialogului, programului cu FMI si debursarea urmatoareleor tranșe. Inclusiv Guvernul de la Bucuresti a transferat urmatoarea tranță doar dupa ce s-a ajuns la aceasta retragere de lege din Parlament. Rolul misiunii FMI la Chișinău cred ca a fost unul determinant in aceasta retragere. 

Grigore Cobzac, deputat PLDM: M-am pronunţat anterior în plenul Parlamentului cu privire la acest subiect. Atitudinea mea față de această inițiativă legislativă este complet negativă. El a fost elaborat în interesele unui grup ingust de cetățeni. Bine că l-au retras. Este un proiect de lege care a nemulțumit atât cetățenii Republicii Moldova, cât și partenerii de dezvoltare.

Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA: Guvernanții au luat această decizie pentru că au văzut care este reacția donatorilor externi, a societății civile și a opoziției extraparlamentare. Însă, în opinia mea, acest lucru nu este suficient, orice lucru ilegal trebuie pedepsit. Atunci când cu viteza cosmică acest proiect a fost trecut în prima lectură, Adrian Candu și cei cinci deputați, co-autori ai acestui proiect de lege, nu au știut ce probleme întâmpină acest proiect? Este o abureală, ne prostesc pe noi. În mod normal, după acest gest, CNA, care a venit cu expertiza transpusă pe 50 de pagini, trebuie să pornească un dosar penal, iar Candu, după această inițiativă legislativă, trebuie să își dea demisia.

Reprezentanții PAS au spus că vor publica o reacția pe pagina lor de facebook.

Declarația lui Andrian Candu, AICI: NEWS ALERT // (UPDATE) Candu: Am decis să retragem legea „amnistiei fiscale