"Nu este oportun şi nici în interesul nostru să preluăm preşedinţia CSI", a declarat pentru Deschide.MD Ion Păduraru - Secretar General al Preşedinţiei Republicii Moldova. Explicaţia vine după ce zilele acestea în presa rusă a apărut informaţia că Chişinăul s-a dezis benevol de acestă responsabilitate care urma să îi revină în anul 2017. 

"Sunt mai multe argumente care stau la baza acestei decizii. Unul dintre ele este şi faptul că a deţine preşedinţia CSI înseamnă nişte cheltuieli suplimentare din buget pentru organizarea mai multor întrevederi pe linie ministerială, guvernamentală şi summitul în sine. Ministerul de Externe ne-a cerut opinia încă în cursul verii, noi ne-am consultat cu factorii politici din Guvern şi de comun acord am ajuns la concluzia că nu este oportun să ne asumăm asta", a declarat Ion Păduraru.

Vom preciza că în urma deciziei luate la Chişinău, preşedinţia CSI va reveni conform regulii alfabetice - Federaţiei Ruse. Anunțul a fost făcut de consilierul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă în ajunul summit-ului șefilor de stat din CSI de la Bișkek, în Kîrgîstan.

Amintim că președintele Nicolae Timofti a refuzat să meargă la summit-ul șefilor de stat din CSI, care are loc la Bișkek între 16 și 17 septembrie.

Președintele Timofti nu a participat nici anul trecut la summit-ul CSI, fiind înlocuit de premierul de atunci, Valeriu Streleț. Refuzul a venit după ce în 2013 a avut un schimb dur de replici cu președintele rus, Vladimir Putin. De această dată, delegația Republicii Moldova va fi condusă, la fel, de șeful Executivului, Pavel Filip.