Majoritatea parlamentară, formată din 53 de deputați din partea PSRM, platforma „Pentru Moldova” și neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Oleinic, a propus înaintarea lui Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Textul Declarației și numele candidatului au fost publicate de postul de televiziune TV6.

De menționat că printre semnatari se regăsesc și deputații Violeta Ivanov și Reghina Apostolova care, potrivit informației difuzate anterior, au fost testați pozitiv la COVID-19 și s-ar afla în autoizolare. În debutul ședinței de azi a Parlamentului, secretariatul forului suprem a anunțat că cele două parlamentare se află în „concediu medical”.

Amintim că deputații PSRM au contestat desemnarea de către Maia Sandu a lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Potrivit lor, în procesul emiterii Decretului, Maia Sandu a ignorat mai multe principii constituționale.

Detalii: DOC // Textul sesizării PSRM privind legalitatea decretului Maiei Sandu: „Ignorarea voinței majorității este caracteristica dictaturii”

De precizat că mai mulți experți în drept constituțional au declarat că atât sesizarea socialiștilor la Curtea Constituțională, cât și propunerea acestora cu privire la candidatura la funcția de prim-ministru nu vor avea efecte juridice, și asta pentru că la momentul desemnării lui Igor Grosu în Parlament nu a existat nicio majoritate.

Vladimir Golovatiuc a deținut până la finele anului 2020 funcția de deputat în Parlament din partea PSRM, fiind președinte al Comisiei economie, buget și finanțe. După ce ambasadorul R.Moldova în Rusia, Andrei Neguța, a fost rechemat de la Moscova în urma scandalului cu anabolizante, Guvernul Chicu l-a numit pe Golovatiuc în funcția respectivă.