Președinția Republicii Moldova transmite într-un comunicat de presă că „regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impusă în 2018 lui George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României”.

„Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată. Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ”, se arată în comunicatul Președinției.

George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și deputat în Parlamentul României, a încercat ieri să intre în R. Moldova. Accesul însă i-a fost refuzată, deoarece în 2018 Simion a fost expulzat din R. Moldova și declarat indezirabil pe o perioadă de 5 ani.

Analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, a avertizat anterior că prin această tentativă de intrare în R. Moldova, George Simion a urmărit provocarea unui nou scandal la frontiera României cu R. Moldova.

„Deputatul AUR vrea să meargă la Chișinău deși știe că are interdicție, este declarat persona non grata și nu poate intra în Republica Moldova până în 2023. De fapt, Simion vrea să exploateze mediatic scandalul care va fi la granița moldo-română, atunci când autoritățile moldovenești nu îl vor lăsa să intre. Pretextul pe care îl invocă Simion, participarea la funeraliile marelui scriitor Nicolae Dabija. Cinic, fără scrupule, liderul AUR se folosește de orice, chiar și de moartea marelui om de cultură, pentru a-și face propagandă și pentru a poza iar în marele unionist”, a scris analistul român atunci când Simion și-a anunțat intenția de a veni la Chișinău.