PSRM anunță că se va adresa Curții Constituționale, dar și Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția în vederea depășirii „blocajului din partea președintelui țării” și readucerii proceselor politice „în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Executivului politic al formațiunii.

PSRM dezaprobă refuzul la dialog al Președinției și condamnă comportamentul populist din această perioadă, orientat spre acțiuni care nu au nici o legătură cu agenda populației, dar sunt orientate spre acoperirea lipsei de viziune și soluții pentru scoaterea țării din criză. Este o dovadă de maxim cinism să discuți acum despre alegeri sau diferite interese politice înguste de partid, când cetățenii duc o luptă disperată pentru a-și proteja sănătatea și a-și salva viețile”, se arată în textul deciziei.

Socialiștii precizează că zilnic primesc mai multe mesaje din partea cetățenilor care cer acțiuni concrete în vederea depășirii crizei politice.

Aceste mesaje venite din teritoriu ne fac să fim în continuare insistenți în a cere Președinției și partidelor politice din Parlament să dialogheze, să lase la o parte orice fel de ambiții sau interese politice și să se unească în jurul acestui obiectiv comun, de a asigura un guvern care să poată să-i poată proteja eficient pe cetățeni. Executivul Politic al PSRM a decis astăzi să dea mandat deplin fracțiunii parlamentare a partidului pentru a trece la acțiuni care să ajute la depășirea crizei sanitare pe care o traversăm”, precizează PSRM.

În acest sens, socialiștii au decis să intensifice zilele următoare comunicarea cu fracțiunile din Parlament pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice: „Avem certitudinea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcțional, care să scoată țara din această criză”.

Totodată, PSRM rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu și va iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim ministru: „PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării”.

Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția”, se menționează în decizia Executivului politic.

Socialiștii susțin că rămân ferm pe poziția că Parlamentul trebuie dizolvat și organizate alegeri legislative anticipate, însă acest lucru va fi posibil doar după stabilizarea situației epidemiologice, asigurarea cu vaccin anti-COVID a populației, pentru a evita riscurile de provocare a unor noi valuri de îmbolnăvire masivă a populației, provocate de întâlnirile electorale și prezența la secțiile de votare.

Pentru declanșarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constituționale, or, acțiunile anticonstituționale ale președintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate”, punctează PSRM.

De menționat că anterior, Igor Dodon a venit cu un ultimatum în adresa Maiei Sandu, solicitând de la șeful statului să desemneze, până la data de 9 martie, pe Mariana Durleșteanu drept candidat la funcția de premier.