Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, vine cu informații suplimentare despre întrevederea de azi a reprezentanților Guvernului interimar în frunte cu Aureliu Ciocoi cu membrii Biroului Permanent al Parlamentului. Potrivit politicianului, în cadrul discuțiilor, mai multe întrebări au rămas fără răspuns, iar anumite acțiuni ale autorităților ar putea duce chiar la o situație catastrofală.

Dincolo de faptul că situația pandemică este foarte gravă și că sistemul medical este cu un picior în colaps (citat lui prim-ministru interimar). Că fondul de intervenții de 116 milioane lei, de unde sunt achitate indemnizații pentru medici infectați și famiiilor medicilor decedați, este deja aproape epuizat. Că din fondul de rezervă de 160 mln lei deja 60 mln lei se preconizează pentru procurarea vaccinului și în scurt timp riscăm să nu mai avem nici acest fond.

Evident că e nevoie de rectificat bugetul. Același lucru se impune și pentru indexarea pensiilor, lucru despre care toți și-a amintit după ce Platforma DA strigă timp de o lună și a venit chiar și cu un proiect de lege în acest sens. Nici o rectificare nu este posibilă de un guvern interimar. Nici de salvat 60 mln euro , grant din partea României, nu poate un executiv interimar. Termenul expiră în aprilie. Nici deblocarea finanțării externe nu este posibilă cu un cabinet de miniștrii temporar”, susține Slusari.

Potrivit lui, pentru toți deputați prezenți „era absolut clar că cu Guvernul interimar, ținănd cont de normele legislației actuale, mai departe nu putem mult merge”.

În cadrul discuției noi cu doamna [Maria] Ciobanu am observat o tendință foarte alarmantă în contextul actualei crize politice. Domnul Ciocoi în forma diplomatică (firească pentru el) a solicitat prerogativele suplimentare pentru un guvern interimar, iar deputații din mai multe fracțiunii sunt de acord să-i ofere aceste atribuții. Deci, în situația unui blocaj politic, caracterizat prin lipsa unui guvern plenipotențiar și imposibilitatea juridică a dizolvării Parlamentului, se conturează o cale periculoasă, cănd executivul temporar și majoritatea deputaților discută în privința acordării guvernului lui Ciocoi drepturilor de semnare a tratatelor internaționale sau rectificări bugetare. Urmănd aceasta calea, riscăm să avem acest guvern interimar pentru perioada nedeterminată. El va avea aproape toate prerogativele ale unui executiv legitim, dar nu va fi pasibil sancționat de Parlament. Visul grupărilor politico-criminale!”, precizează parlamentarul.

Liderul fracțiunii DA menționează că anume acest „dezmăț” au vrut să-l prevină cei de la Platforma „Demnitate și Adevăr”, cănd și-am asumat guvernarea „în aceasta situația pre-catastrofală”.

„Toți cetățenii trebuie să înțeleagă clar că țara nu alege acum între anticipatele și un Guvern al Platformei. În realitatea actuală juridică, Moldova alege între trei variante:

1. Guvernul legal al coaliției Șordon;
2. Blocaj și haos pe o perioada îndelungată cu acest guvern interimar , dar cu atribuțiile aproape depline și fără alegeri anticipate;
3. Un guvern proeuropean democratic cu un mandat scurt, care va rezolva fără încalcări constituționale cele mai stringente probleme ale țării și va asigura alegerile parlamentare anticipate libere și corecte”, a scris Slusari.

Pe final, politicianul a precizat că la întrebarea „ce facem cu Calea Ferată și pericolul sistării activității acestui obiect strategic?”, Aureliu Ciocoi a dat dovadă de aroganță, necunoașterea subiectului și lipsă conștientizării gravității situației, dând de înțeles că acest subiect nu-l interesează.

Citiți și: „Vă rog din suflet...” // Adresarea lui Aureliu Ciocoi către Biroul Permanent al Parlamentului