Inga Grigoriu, președintele Comisiei parlamentare pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia „Laundromat”) vine cu o reacție la declarațiile procurorului genera, Alexandr Stoianoglo, care a criticat activitatea deputaților, menționând că din cauza comisiei respective a fost paralizată o parte din activitatea Procuraturii Generale.

Îi recomand d-lui Stoianoglo să ridice raportul BNM din anul 2014 pe tranzacțiile financiare suspecte în proporții deosebit de mari și nu doar, unde va găsi grupuri de companii din off-shore afiliate mai multor personaje, unele dintre ele expuse politic. De acolo nu lipsesc companiile lui Platon, Șor, Plahotniuc și alți subiecți politici. De asemenea, îi recomand d-lui Stoianoglo să nu uite și de răspunsul Procuraturii R. Moldova, prin care a fost combătută teoria d-lui de lipsă a infracțiunii predicat și existența cauzelor penale în Federația Rusă (a se vedea răspunsul semnat de R. Popov, adjunct al Procurorului General)”, a menționat Grigoriu.

Potrivit deputatului, „ar fi mai bine” dacă Stoianoglo „ar fi calm și și-ar îndeplini atribuțiile și responsabilitățile”: „Materiale și dovezi are suficiente”.

Un Procuror General ar fi bine să nu se ocupe de declarații politice, nefiind politician (ori este?). Funcția pe care o ocupă d-lui este de demnitate publică de rang înalt”, a punctat ea.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a declarat că Comisia parlamentară de anchetă privind Landromatul rusesc ar fi fost creată la inițiativa deputaților Șor pentru a periclita activitatea Procuraturii.

Detalii: Stoianoglo: Lucrările Comisiei „Laundromat” au paralizat o parte din activitatea Procuraturii Generale