Prin așa-numită lege a lustrației, PSRM vrea să „întoarcă datoriile față de Platon și Șor” dându-le control asupra unor instituții ale statului, susține vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi. Și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco este convins că prin această lege se urmărește schimbarea oamenilor lui Plahotniuc cu oamenii lui Dodon și Șor.

Mihai Popșoi a subliniat că adevărata lustrație trebuie făcută întâi de toate în Parlament.

„Noi am dorit să eliberăm o mare parte din aceste instituții când eram la guvernare, dar Socialiștii s-au împotrivit cu înverșunare, acum devine tot mai clar că Socialiștii sunt forțați să întoarcă datoriile față de Platon și Șor prin oferirea controlului asupra unor instituții cheie pentru sistemul economic și financiar al statului. Cinismul PSRM este debordant, având în vedere că deputatul PAS Dumitru Alaiba propune regulat la ședința Comisiei de profil eliberarea conducerii ANSC, iar PSRM de un an de zile blochează procesul, apărându-l pe Zagorodnâi, care a blocat achiziția de autobuze pentru Municipiul Chișinău. PSRM îi doare în cot că oamenii sunt lipsiți de transport omenesc în pandemie, deși peste 100 milioane de euro au fost alocați demult. Așadar, eu cred că Parlamentul actual, condus de hoți, nu mai are nicio legitimitate și orice decizii în acest sens trebuie luate după alegerile anticipate”, a declarat Popșoi pentru DESCHIDE.MD.

„Întrebarea este alta acum – este în măsură actualul Parlament corupt, nelegitim și nereprezentativ (aceste etichete și le-a atribuit însuși Parlamentul prin hotărârea nr.84/2020) să facă o evaluare obiectivă a activității conducătorilor de instituții ale statului. După mine, vor să schimbe oamenii puși de Plahotniuc cu oamenii lui Dodon și Șor. Ceea ce este una și aceeași. Oare nu trebuie la început de făcut „lustrația” Parlamentului?”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook. 

Amintim că PSRM a anunțat azi că va depune în Parlament o inițiativă legislativă pentru declanșarea procedurilor de demitere a conducerii mai multor instituții importante din R. Moldova. Deputații PSRM au denumit inițiativa drept „legea lustrației” și au anunțat lista de instituții care ar putea rămâne fără conducere după ce această lege va fi votată în Parlament.

Sub incidența acestei legi vor cădea următoarele instituții și funcționari:

-      Președintele și membrii Consiliului Audiovizualului

-      Directorul și directorii adjuncți ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal

-      Președintele și vicepreședinții Comisiei Consiliului Național al Pieței Financiare

-      Președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate

-      Guvernatorii și viceguvernatorii BNM

-      Conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

-      Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei

-      Directorul Agenției Naționale pentru soluționarea contestațiilor

-      Președinții, vicepreședinții și membrii plenului Consiliului Concurenței

-      Conducerea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării Banilor

-      Conducerea Curții de Conturi

Lista instituțiilor care ar putea fi decapitate, conform „legii lustrației” propusă de PSRM