Platforma DA a comemorat eroii căzuți în războiul de pe Nistru. Liderul formațiunii, Andrei Năstase, împreună cu deputații, consilierii, veteranii și alți reprezentanți ai formațiunii au depus flori la monumentul Maicii Îndurerate din Chișinău și în aceste momente se află pe platoul de la Cocieri.

Astăzi e o zi istorică plină de semnificație, de regrete, de suferință, de amintiri îndurerate, dar și de mândrie nedisimulată pentru cei care printr-un sacrificiu greu de imaginat, au demonstrat lumii întregi că avem demnitate, curaj și dragoste de țară nemăsurată. Războiul de pe Nistru a fost un război nedrept, în care o mână de eroi au ținut piept unei armate feroce de ocupație, trimisă în Republica Moldova pentru a strangula aspirația noastră de independență și suveranitate”, a declarat Năstase.

Potrivit lui, mulți dintre bărbații cei mai buni ai neamului au căzut pe câmpul de luptă, alții s-au întors acasă plini de sechele care dor și astăzi.

Recunoștința noastră pentru jertfa lor sfântă nu are margini și ar trebui să fie prima lecție de patriotism în cadrul procesului educațional: niciodată, dar niciodată să nu ne uităm eroii!”, a spus politicianul.

Liderul Platformei DA a precizat că veteranii războiului de pe Nistru ar trebui să se bucure astăzi de toate privilegiile pe care le poate oferi statul și, cel puțin, să aibă posibilitatea să ducă un trai decent și liniștit, realitatea, însă, este alta.

Platforma DA este singura formațiune politică care apără consecvent drepturile veteranilor războiului pentru independență și o spun cu regret profund, mai ales după ce guvernarea lui Dodon și-a arătat fața hidoasă în cadrul protestelor veteranilor, nesocotind orice bun simț, călcând în picioare demnitatea noastră națională. Îndemn toate partidele politice să urmeze exemplul nostru și să pună umărul la soluționarea problemelor cu care se confruntă zi de zi veteranii războiului de pe Nistru. E nevoie să le oferim un sprijin real prin majorarea indemnizațiilor, care deși, prin efortul deputaților Platformei DA, au fost suplimentate, nu acoperă de departe necesitățile lor vitale. E nevoie să le oferim garanții sociale reale, să adoptăm legi echitabile pentru toate categoriile de veterani, să creăm un Departament al Veteranilor așa cum l-a conceput Platforma DA – o structură ce ar elabora și ar asigura implementarea politicilor de resort în colaborare cu asociațiile obștești ale veteranilor, astfel încât orice problemă enunțată de veterani să fie soluționată rapid și fără prejudicii de orice gen”, a spus Năstase.

Politicianul a mai spus că, din păcate, și astăzi continuă abuzurile regimului de la Tiraspol și lupta pentru independența statului s-a mutat pe alte baricade, dar nu s-a încheiat.

Știu că asta vă doare cel mai mult și vă promit în numele tuturor colegilor mei că noi nu vom ceda și vom continua prin toate metodele legale să construim acel stat la care ați visat de atunci, din 2 martie 1992 – statul de drept Republica Moldova, țara în care să vrei să trăiești”, a punctat el.

Amintim că astăzi în Republica Moldova astăzi este marcată Ziua memoriei și se împlinesc 29 de ani de la începutul conflictului de pe Nistru.

Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre Republica Moldova şi Federația Rusă.

La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne  și Serviciului de Informații şi Securitate, sute de voluntari și civili. Și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproape 1200 au fost răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.