Liderul socialiștilor Igor Dodon a scris un mesaj de Ziua Comemorării prin care elogiază pacificatorii ruși și o acuză pe Maia Sandu de faptul că face declarații periculoase.

„Am adus un omagiu victimelor și am subliniat faptul că evenimentele tragice din anul 1992 ce țin de conflictul transnistrean au devenit cea mai sumbră și mai tristă pagină din istoria modernă a Republicii Moldova. Sunt sigur că toți locuitorii țării noastre, indiferent de preferințele politice, trebuie să tragă învățăminte din acele evenimente tragice și să depună eforturi pentru a depăși consecințele lor, pentru a păstra o țară pașnică, stabilă și prosperă pentru urmașii noștri”, susține Dodon
 
Socialistul nu spune niciun cuvânt de retragerea trupelor ruse care și până astăzi staționează în regiunea transnistreană, în schimb elogiază pacificatorii ruși:„suntem recunoscători forțelor de menținere a păcii, care asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”.
 
În același timp Dodon ține să remarce faptul că în ultimul timp: „auzim declarații periculoase din partea politicienilor moldoveni, inclusiv de la membrii aparatului noului președinte. În context, îi îndemn pe toți politicienii să se abțină de la astfel de declarații și acțiuni care ar putea provoca escaladarea situației de pe Nistru”.

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 29 de ani de la declanşarea Războiului de pe Nistru. În martie 1992, au fost trimişi pe front voluntari şi poliţişti neînarmaţi, Republica Moldova nu avea încă o armată.

Un conflict armat care a durat câteva luni, s-a soldat cu pierderi de vieți omenești, iar separatiștii au fost susținuți deschis de armata Rusiei. În urma lui, unități militare rusești și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului. În amintirea celor care au pierit în acel război, pentru apărarea limbii române și a tradițiilor strămoșești, ziua de 2 martie a fost decretată de Chișinău drept Ziua Memoriei.