Astăzi, 2 martie, se împlinesc 29 de ani de la declanşarea Războiului de pe Nistru. În martie 1992, au fost trimişi pe front voluntari şi poliţişti neînarmaţi, Republica Moldova nu avea încă o armată.

Un conflict armat care a durat câteva luni, s-a sodat cu pierderi de vieți omenești, iar separatiștii au fost susținuți deschis de armata Rusiei. În urma lui, unități militare rusești și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului. În amintirea celor care au pierit în acel război, pentru apărarea limbii române și a tradițiilor strămoșești, ziua de 2 martie a fost decretată de Chișinău drept Ziua Memoriei.

„Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat” este ultimul film al lui Victor Bucătaru. Deși a participat din primele zile în Războiul din Transnistria, a filmat și s-a documentat atât pe linia frontului, cât și la Chișinău, filmul a fost lansat abia în 2013. Pe de o parte, cei din conducerea Moldovei nu erau interesați de un astfel de film, din care nu ies tocmai bine, pe de alta – nu-i deloc ușor să te uiți la niște imagini îngrozitoare, înfiorătoare, în care unii protagoniști mor în timpul filmărilor. Victor Bucătaru și-a făcut însă datoria. Prin acest film ne deschide ochii și nu ne lasă să uităm. N-avem dreptul să uităm.