Socialistul Igor Dodon susține că la moment se depun eforturi foarte mari ca să fie adus vaccinul anti-Covid din Rusia în Republica Moldova. Mai mult, Dodon, ca un promotor adevărat a enunțat și trei modalități cum ar putea Sputnik V ajunge la populație: Donație, dar nu e sigur de asta, cumpărarea vaccinului de către stat sau vânzarea în farmacii.

„Se fac eforturi serioase pentru ca vaccinul să ajungă săptămâna aceasta sau următoarea. Sunt trei căi cum pot ajunge. Prima cale - prin donații, ajutoare umanitare, cum a venit donația din occident. Și le mulțumesc partenerilor români care au făcut această donație. Sper că și Federația Rusă va face o donație”, a spus liderul PSRM într-o conferință de presă. Declarația vine în contextul în care chiar pe 18 ianuarie 2021, Dodon spunea la o altă conferință de presă că câteva sute de mii de doze de vaccin rusesc împotriva COVID-19 vor ajunge în următoarele săptămâni la Chișinău pentru a putea începe vaccinarea în Republica Moldova!

Altă cale ar fi, în opinia lui Igor Dodon, achizițiile de stat. Socialistul susține că procedura trebuie inițiată cât mai repede.

„Și a treia cale sunt agenții economici privați. Odată ce este înregistrat vaccinul în R. Moldova, și cel occidental, și cel al Federației Ruse, atunci clinicile private, agențiile, pot, pe bază comercială, să le procure și să le propună populației”, a adăugat Igor Dodon.

Nu este prima dată când ex-președintele face lobby pentru vaccinul rusesc. Mai întâi acesta a declarat în vara anului trecut că el va fi printre primii care se va vaccina cu serul rusesc. Cu toate acestea Dodon încă nu s-a vaccinat, lucru cofirmat însuși de ex-președinte în cadrul intervenției video de vineri, 26 debruarie. 

Nu mai puțin important este și faptul că tot Dodon a fost primul care a anunțat public despre aprobarea vaccinului Sputnik V de către Agenția Medicamentului, comunicatul oficial al instituției fiind publicat abia peste câteva ore. 

Igor Dodon a fost și cel care a acuzat în repetate rânduri opoziția dar persoane din anturajul președinției că ar bloca înregistrarea vaccinului rusesc, lucru care l-a nemulțumit și a lansat și un șir de amenințări. 

Dodon schimbă macazul. Președintele, gata să-și administreze orice vaccin anti-COVID

Dodon va expedia un „demers” la Moscova pentru a obține vaccinul anti-COVID-19

Dodon anunță că s-a înțeles cu Kozak să aducă Sputnik-V în R. Moldova - vaccinul nerecunoscut de OMS

Dodon: Sunt gata să testez pe mine vaccinul rusesc anti-COVID-19

Igor Dodon anunță că Republica Moldova a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V