PSRM anunță că este gata să se așeze la masa de negocieri cu toate forțele parlamentare, dar și Maia Sandu, pentru a găsi soluții de ieșire din criza politică în care se află R.Moldova. În acest sens, socialiștii îi oferă șefului statului termen până la data de 9 martie, în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară, fie aceasta va fi Mariana Durleșteanu sau o altă persoană. Potrivit lui Igor Dodon, în cazul în care Maia Sandu nu va accepta propunerea PSRM, atunci partidul este gata să treacă „la un alt nivel de acțiuni”.

Dodon a declarat în cadrul unei conferințe de presă că PSRM nu-și dorește război cu Președinția și partidul său, însă nu este corect ca cetățenii să numere zilnic decesele din spitale în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

El a spus că socialiștii nu sunt preocupați de funcția de președinte, motiv pentru care nu vor iniția referendumul privind demiterea președintelui: „Referendumul este un pas spre adâncirea crizei”.

Potrivit lui Dodon, unica modalitate pentru depășirea crizei este dialogul.

Chiar dacă avem viziuni sau doctrine diferite, dialogul rămâne singura soluție pentru a pune punct acestei crize extrem de periculoase pentru viitorul țării”, a declarat el.

Acesta mai spune că până la data de 9 martie mai este timp suficient pentru dialog între partide.

Constituția ne spune foarte clar ce avem de făcut, iar dacă până în 23 martie nu se face nimic, asta înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu în mod intenționat nu respectă Constituția, acest fapt nu oferă niciun motiv legal ca Parlamentul să fie dizolvat, deci nici alegerile anticipate nu vor putea fi declanșate, indiferent de fanteziile politice ale unora. Un decret de dizolvare a Parlamentului emis de președintele țării în astfel de condiții este nul, ilegal, neconstituțional și reprezintă o gravă uzurpare a puterii în stat, o încercare de a anula rolul Parlamentului ca principală putere a statului într-o republică parlamentară”, a spus Dodon.

El a precizat că majoritatea parlamentară este gata să examineze posibilitatea desemnării și a unui alt candidat la funcția de premier.

Maia Sandu speră pe data de 23 martie și pe revoluția unor balaboli. Nu o să se primească nici cu una, nici cu a doua. Dacă nu va accepta din nou dialogul, mai pierdem o lună și în aprilie revenim la dialogul pe care l-am propus în noiembrie-decembrie. Noi suntem gata să discutăm orice. Suntem gata să discutăm cu majoritatea parlamentară acest candidat pe care îl susținem, suntem gata să discutăm alt candidat. Trebuie să luăm o decizie comună, să dăm dovadă de maturitate politică, ceea ce se întâmplă acum este foarte și foarte periculos pentru Republica Moldova”, a spus Dodon. 

În acest sens, liderul PSRM a declarat că dacă până pe 9 martie decretul nu este emis, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă „la alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara”, precizând că nu vrea ca „funcția de președinte a țării să devină una de decor, așa cum a fost înainte de 2016”.