Președintele Maia Sandu a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în dotarea R. Moldova cu vaccin anti-Covid. Declarația fost făcută în cadrul briefingului de presă la carea a participat și președintele Consiliului European Charles Michele.

Președintele a declarat cu referire la donațiile de vaccin care a deja au venit din România și urmează să vină pe platforma Covax că „Echipa Europa este alături de Republica Moldova”.

„Sănătatea oamenilor este prioritate numărul 1 pentru mine și pentru echipa mea de la președinție. După primirea gratuită a vaccinurilor din partea României, alte 14000 de vaccinuri vor veni curând pe platforma Covax. Sunt mesaje și din Lituania că se identifică soluții ca să ne sprijine”, a declarat Maia Sandu. 

Maia Sandu a fost întrebată și cum comentează că zilele trecute Agenția Medicamentului a aprobat vaccinul Sputnik-V în contextul în care anterior președintele a spus că vor fi acceptate doar vaccinurile aprobate de OMS.

„În priul rând trebuie să asigurăm țara cu vaccin și în doze cât mai multe. Accesul la acest vaccin este lucrul cel mai important dar înregistrarea acestui vaccin ține de competența exclusivă a Agenției Medicamentului și nu a Președinției”, a răspuns președintele 

La rândul său Charles Michele a ținut să amintească că R. Moldova deja a beneficiat de 50 de milioane de euro  din cadrul asistenței macrofinanaciare ca drept susținere din partea UE iar alte 50 de milioane vor veni în următoarea perioadă.

„Desigur că cel mai important este acum aprovizionarea cu vaccin a R. Moldova. Ieri România a donat un lot de vaccinuri, desigur acest lucru a fost făcut cu suportul UE iar în scurt timp vor veni alte 14 000 de vaccinuri pe platforma Covax”, a declarat președintele Consiliului European. 

Amintim că ieri pe Aeroportul Internațional din Chișinău a aterizat aeronava SMURD România care a transportat 21 600 doze de vaccin anti-COVID-19 pentru R.Moldova.

Această donație face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, E.S. Klaus Werner-Johannis cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru medicii și personalul medical din sistemul de sănătate al Republicii Moldova implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Citiți și: Primul lot de vaccin anti-COVID-19 pentru R.Moldova, ajunge azi de la București. Mesajul premierului României, Florin Cîțu