Sergiu Sîrbu, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, care este membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a fost bruscat și i-a fost interzis accesul la ședința CSS, convocată astăzi de președintele Maia Sandu. Asta în pofida faptului că a fost invitat ieri la ședință și că legea îl obligă să participe la această întrunire. Urmare a acestui incident, deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” și cei ai Partidului „ȘOR” consideră că asistăm la o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat, la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului și alunecăm treptat în dictatură, fapt care ar trebui să îngrijoreze întreaga societate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută și nici nu are dreptul să schimbe, de la sine putere, regulile stabilite clar de legislație, mai spun deputații.

Sunt membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate, deoarece sunt șeful Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, respectiv, nu am nevoie de aprobarea cuiva pentru a participa la întrunirile acestui for suprem. Vă amintesc faptul că, potrivit art. 12 din Legea securității statului, sunt obligat să particip la aceste sedințe, ca reprezentant al Parlamentului. Am fost însă bruscat de ofițerii de pază și scos aproape cu forța din instituție”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Mai mult, Sîrbu a explicat că, în ajunul ședinței Consiliului, a primit o scrisoare oficială prin care a fost invitat la Președinție. Ulterior, însă, a fost anunțat, printr-un e-mail, în care i-a fost schimonosit numele, ceea ce reprezintă o încălcare a limbajului oficial, care se impune în cazul comunicării între instituțiile statului, că are acces interzis la întrunire.

Potrivit deputatului Platformei „Pentru Moldova”, argumentul formal care i-a fost invocat, pentru a justifica acest abuz, a fost că el ar fi parte al unui conflict de interese, deoarece pe ordinea de zi a ședinței CSS a fost inclus subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Este un absurd absolut și o inepție de proporții, deoarece conflictul de interese nu se stabilește după cum înțelege Maia Sandu, ci exclusiv conform cap. III din legea nr. 133 cu privire la declararea averii și intereselor personale. Potrivit acestei legi, persoana vizată este obligată să declare conflictul în cazul în care există, pe proprie răspundere, să informeze conducerea, să se abțină de la examinare, de la vot, să se adreseze ANI etc. În cazul meu, fără a demonstra existența acestui, fără niciun act de constatare de la ANI sau alte organe competente”, a mai spus Sîrbu. 

Mai mult, secretarul Platformei pentru Moldova susține că, la ședința Consiliului,  intenționa să pună în discuție unele subiecte extrem de actuale și importante, care vizează direct securitatea statului. Este vorba despre scumpirile pe bandă rulantă a produselor petroliere și campania de vaccinare anti-COVID, care întârzie nepermis de mult.

Prin urmare, deputatul Sergiu Sîrbu a mai adăugat că președintele Maia Sandu încalcă deliberat nu doar Constituția, ci și legile și regulamentele în vigoare.

Aceste abuzuri trebuie curmate, în caz contrar, ajungem într-o zonă extrem de periculoasă. Asistăm la o încălcare flagrantă a legii, la un abuz fără precedent. În acest caz nu este vorba doar despre Sergiu Sîrbu ca deputat, pentru că nu doar eu am fost sfidat, ci a fost subminată autoritatea Parlamentului ca instituție. Gata, liniile roșii au fost depășite”, a accentuat Sîrbu. 

În consecință, deputatul Platformei „Pentru Moldova” a condamnat vehement incidentul de la Președinție și a declarat că va face tot ce-i stă în puteri, va merge pe toate căile legale pentru a-i pedepsi pe cei care au înfăptuit acest abuz.